Revista care te menține sănătos

Dermatologie

In lupta cu vergeturile

16 septembrie 2013
Share

Vergeturile sunt acele striatii care apar pe suprafata pielii in zona abdomenului, sanilor, in partea superioara a bratelor, pe fese si coapse si de obicei sunt de culoare roz, rosu sau violet. Vergeturile sunt frecvente mai ales in cazul femeilor gravide in cea de-a doua jumatate a sarcinii si nu au toate acelasi aspect. Ele pot varia in functie de tipul de piele, de zona aparitiei etc. Apar ca urmare a ruperii fibrelor elastice din derm atunci cand pielea este foarte intinsa, asa cum se intampla in sarcina.

 

Vergeturile sunt si mai severe atunci cand sunt asociate cu o crestere a nivelului cortizonului, un hormon produs de glanda suprarenala, care slabeste fibrele elastice ale pielii.

 

Cauzele aparitiei vergeturilor

Sarcina. Foarte multe dintre femeile gravide dezvolta vergeturi pana la sfarsitul sarcinii. Intinderea fizica a pielii alaturi de factorii hormonali joaca un rol foarte important.

Cresterea in greutate. Vergeturile apar uneori in timpul ingrasarii sau slabirii, in principal in cazul fluctuatiei  de kilograme. Halterofilii, spre exemplu, dezvolta vergeturi pe brate.

Administrarea anumitor medicamente. Cremele pe baza de corticosteroizi sau sterozii administrati pe cale orala pot conduce la aparitia vergeturilor.

Anumite afectiuni. De exemplu, sindromul Cushing sau afectiunile glandelor suprarenale pot conduce la aparitia acestor vergeturi.

 

Tratamente antivergeturi

Desi exista, intr-adevar, o preocupare de ordin cosmetic, vergeturile sunt inofensive si uneori pot disparea cu timpul. Nu este nevoie de un tratament medical, totusi exista cateva metode care ajuta la imbunatatirea aspectului vergeturilor.

Cremele pe baza de tretinoin. Exista cercetari care au indicat faptul ca aceste creme pe baza de tretinoin ar putea imbunatati aspectul vergeturilor; vorbim despre acele vergeturi care nu au decat cateva luni de la aparitie si a caror culoare este inca roz sau rosie. Daca sunteti insarcinata sau alaptati, medicul va poate prescrie o astfel de crema. Tretinoinul ajuta la refacerea colagenului, pielea recapatandu-si aspectul normal. Totusi nu este eficient in ceea ce priveste vergeturile mai vechi.

Terapia cu laser. Aceasta terapie nu elimina complet vergeturile, insa le poate estompa. Exista mai multe tipuri de laser care pot fi folosite. Este vorba despre o procedura nedureroasa ce poate fi utilizata in stadiile timpurii. Energia provenita de la laser este absorbita de vasele de sange din spatele vergeturilor care devin albe. Va fi nevoie de mai multe sedinte pentru a obtine un rezultat vizibil, in functie de culoarea si tipul pielii.

Microdermoabraziunea. Microdermoabraziunea este un tip de tratament ce implica un dispozitiv portabil, care sufla practic cristale pe piele. Aceste cristale slefuiesc suprafata pielii, dupa care celulele moarte si cristalele sunt eliminate cu ajutorul terapiei cu vacuum. Microdermoabraziunea indeparteaza delicat primul strat al pielii, determinand regenerarea celulelor, fiind o solutie optima pentru vergeturile mai vechi.

 

Cum prevenim aparitia vergeturilor

Cresterea in greutate. Fluctuatia greutatii corporale reprezinta una dintre cauzele comune ale vergeturilor. Dietele necontrolate care va ajuta sa pierdeti foarte mult in greutate, dupa care va ingrasati la loc, sunt daunatoare. Daca vreti sa pierdeti in greutate, urmati o dieta controlata: trebuie sa aveti o alimentatie sanatoasa, echilibrata si sa faceti exercitii fizice.

Ingrijirea pielii. Masajul pielii realizat cu o manusa speciala sau gomajul stimuleaza regenerarea tesutului. O dieta bogata in vitamine si minerale, in special vitamina E, vitamina C si zinc, este benefica pentru piele. Uleiurile aromate, produsele pe baza de ulei de masline sunt, de asemenea, indicate in ingrijirea pielii.

Perioada sarcinii. In aceasta perioada, este imposibil sa nu luati in greutate, insa pentru a preveni aparitia vergeturilor, trebuie sa consumati fructe si legume, sa va hidratati, sa faceti miscare in limita posibilitatilor si sa va masati burtica, precum si restul partilor corpului unde pot aparea vergeturile.

 

 

Ruxandra Raica

Sursa: Mayoclinic.com; Nhs.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.