Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Histerectomie

13 decembrie 2010
Share

Ablatie chirurgicala a uterului.

Indicatii O histerectomie este avuta in vedere fie dupa esecul tratamentului medical al sangerarilor rebele, fie atunci cand un fibrom uterin antreneaza simptome deranjante (hemoragii repetate, compresia organelor pelviene, dureri in micul bazin), fie in caz de cancer uterin sau chiar dupa o nastere atunci cand hemoragia se dovedeste imposibil de controlat.

Diferite tipuri de histerectomie – Exista doua tipuri de interventie, practicate sub anestezie generala.
– Histerectomia totala cuprinde ablatia corpului si colului uterin. Ea se practica pe cale abdominala (chirurgie clasica) sau, de cate ori este posibil, pe cale vaginala, din cauza avantajelor acestui acces: risc operatoriu mai mic, absenta cicatricii, convalescenta mai scurta.
– Histerectomia subtotala, care nu se practica decat pe cale abdominala, consta in indepartarea corpului uterin dar lasand la locul lui colul uterin. Ea permite conservarea in intregime a profunzimii vaginului, dar riscul dezvoltarii unui cancer pe colul ramas (acest risc nefiind legat de operatie) o face din ce in ce mai rara.

Convalescenta si prognostic – Dupa o spitalizare de vreo zece zile, in caz de histerectomie pe cale abdominala, sau de 3-5 zile, in caz de interventie pe cale vaginala, si dupa o convalescenta de 6 saptamani, pacienta isi reia viata normala. Ea nu mai are scurgeri menstruale si nu va mai avea copii, dar isi poate relua viata sexuala normala la o luna dupa operatie.

Nota pentru articolul «Histerectomie»:1.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate