Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Hipotiroidie

13 decembrie 2010
Share

Afectiune caracterizata printr-un deficit in hormoni tiroidieni (tiroxina si triiodotironina).
Hipotiroidia este destul de frecventa la un adult de o anumita varsta si afecteaza mai mult femeia decat barbatul.

Cauze – Hipotiroidia are trei cauze principale. Mai intai, tesutul tiroidian poate fi absent (ablatia tiroidei; foarte rar, absenta congenitala a acesteia) sau a devenit improductiv dupa o iradiere a gatului; inca mai des, este vorba de o tiroidita a lui Hashimoto. Apoi, tesutul tiroidian, in fond normal, poate sa nu fie stimulat suficient de catre hormonul tireostimulina (sau TSH, hormon hipofizar care stimuleaza producerea de hormoni tiroidieni) din cauza unei atingeri a hipotalamusului sau a hipofizei. In sfarsit, tesutul tiroidian este uneori insuficient de productiv prin deficit in alimente iodate, frecvent in lume, sau prin bloc enzimatic tiroidian (absenta unei enzime, care fapt impiedica formarea hormonilor tiroidieni).

Simptome si semne – Hipotiroidia, sau mixedemul apare in mod treptat: ingrosarea pielii fetei si gatului, ten palid, ca de ceara, palmele uneori portocalii. Pielea este uscata si rece (hipotermie la originea unei sensibilitati la frig), parul este uscat si casant, iar sprancenele, rare, isi pierd firele de par. Aceste semne sunt insotite de o luare in greutate variabila, de constipatie si de ingrosarea mucoaselor ceea ce duce la o voce aspra si la diminuarea acuitatii auditive. Hipotiroidia poate antrena formarea unei guse. Pe plan psihic apar o incetinire intelectuala, tulburari ale memoriei si, in unele cazuri, o depresie semnificativa. Hipotiroidia se manifesta siprintr-o incetinire a ritmului cardiac, uneori cu semne de angor (angina pectorala) si prin tulburari ale scurgerilor menstruale si o scadere a libidoului la femeie.

Tratament – Tratamentul substitutiv cu L-tiroxina, administrat pe cale orala, trebuie sa fie urmat toata viata.

Nota pentru articolul «Hipotiroidie»:2.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate