Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Hipoglicemie

13 decembrie 2010
Share

Diminuare anormala si importanta a glicemiei (nivelul glucozei sangvine) sub 2,4 milimoli, adica 0,45 grame, la litru.

Cauze – Absorbtia de zahar, in prea mare cantitate si prea rapida, poate provoca o secretie excesiva de insulina, la randul ei responsabila de o hipoglicemie zisa functionala; aceasta survine dupa masa, niciodata pe nemancate. Hipoglicemiile organice (consecutive unei leziuni a unui organ), mai rare, se observa in caz de insulinom (tumora a pancreasului secretand insulina) sau de insuficienta suprarenala. Acestea survin pe nemancate, la distanta de luarea mesei sau in cursul exercitiilor fizice intense. In sfarsit, o hipoglicemie poate fi provocata de o intoxicatie cu un medicament (insulina, sulfamide, dextropropoxifen, aspirina in doze mari) sau printr-o absorbtie excesiva de alcool.

Simptome – O hipoglicemie se traduce prin palpitatii, transpiratii, o senzatie de foame imperioasa, o paloare, dificultati de concentrare intelectuala, tulburari ale starii de spirit si ale caracterului, tremuraturi si tulburari vizuale. Mai rar, ea poate provoca tulburari ale starii de constienta, chiar o coma.

Tratament – Acesta consta cel mai des in consumul de zahar, sub forma de alimente zaharate pentru simplele stari de rau sau administrarea de glucoza pe cale intravenoasa de indata ce se constata tulburari de constienta; de asemenea, poate fi folosit glucagonul pe cale intramusculara sau subcutanata. Daca hipoglicemia este consecinta unei boli, aceasta trebuie sa fie tratata. Hipoglicemiile functionale au un tratament deosebit: fractionarea alimentelor in mese mici si suprimarea alimentelor zaharate.

Nota pentru articolul «Hipoglicemie»:3.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidențialitate