Dictionar medical

Hiperprolactinemie

luni, 13 decembrie 2010
Share

Afectiune caracterizata printr-o crestere a nivelului sangvin de prolactina (hormon secretat de catre antehipofiza si avand un rol in producerea secretiei lactate la femeie, precum si in reproductie si in crestere).

Cauze – Secretia de prolactina poate fi crescuta in numeroase circumstante. Cel mai des este vorba de luarea unui medicament; ea poate de asemenea sa fie cauzata de o anomalie metabolica precum insuficienta renala cronica sau hipotiroidia. In sfarsit, hipofiza poate fi sediul unui adenom sau al unei tumori.

Simptome si semne – Cresterea nivelului sangvin de prolactina micsoreaza in mod variabil secretia de gonadotrofine (hormoni care stimuleaza celulele sexuale). Acest fenomen antreneaza la femeie absenta scurgerilor menstruale sau tulburari de menstruatie si o scurgere de lapte prin mameloane, precum si o eventuala sterilitate. La barbat, hiperprolactinemia antreneaza aparitia unei sterilitati cu o scadere a libidoului. In toate cazurile, compresia locala de catre adenom a structurilor invecinate poate antrena dureri de cap, o reducere a campului vizual sau a acuitatii vizuale, un hipopituitarism (deficit in hormonii hipofizari) complet sau disociat traducandu-se printr-o paloare, o astenie, o depilare.

Tratament – Acesta este mai ales medical: oprirea luarii unui medicament, tratarea unei hipotiroidii, luarea de medicamente care diminueaza nivelul de prolactina si dimensiunile adenomului In caz de esec, tratamentul poate fi chirurgical (ablatia adenomului).

#tags   \   ,
tonica
2010-12-13T19:03:15+00:00
catena