Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Fertilitatea si varsta: cat de tarziu este prea tarziu

Dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist FIV, medic coordonator Clinica de Fertilitate Gynera
27 octombrie 2022
Share
Fertilitatea si varsta: cat de tarziu este prea tarziu

In ultimul secol, in ciuda cresterii sperantei de viata, a calitatii vietii si a progreselor marcate in medicina si prin aparitia terapiilor anti-aging, varsta medie la care apare menopauza (51 de ani) a ramas neschimbata.

In plus, ritmul alert al vietii si accentul pus pe cariera le determina pe cele mai multe dintre femei sa amane sarcina. Chiar daca majoritatea femeilor peste 40 de ani nu isi arata deloc varsta, exista anumite bariere biologice pe care nu le vor putea depasi. Este mult mai dificil sa se obtina o sarcina la 40 de ani si aproape imposibil dupa 45 de ani, chiar daca exista situatii cand se intampla spontan. La 40 de ani, o femeie are 5% sanse sa devina gravida intr-un ciclu, comparativ cu 20% sanse la femeile sub 30 de ani, si aceasta in conditii normale, atunci cand nu exista nicio problema de fertilitate la cuplul respectiv.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Riscurile unei sarcini dupa 40 de ani

Din pacate, insa, sarcina la o femeie peste 40 de ani vine la pachet si cu o serie de riscuri: de avort spontan, de sindrom Down si alte anomalii genetice, de malformatii diverse si de complicatii materne in timpul sarcinii. Toate acestea sunt responsabile de faptul ca doar 60% dintre sarcini la grupa de varsta 40-42 de ani se finalizeaza cu nasterea unui fat viu sanatos. Acest procent scade la 40% la 43-45 de ani si la sub 20% la femeile peste 45 de ani.

Scaderea fertilitatii apare cu circa 13 ani inainte de menopauza

Ovarele sunt afectate de procesul natural de imbatranire mai mult ca alte organe si tesuturi. Procesul fiziologic de imbatranire a ovarelor prezinta variatii destul de mari de la o femeie la alta: unele femei continua sa ramana fertile la peste 40 de ani, in timp ce altele isi pierd fertilitatea chiar sub 30. Primele semne de imbatranire ovariana sunt: scurtarea duratei ciclului cu doua-trei zile (nu este, de exemplu, de bun augur o „normalizare” a duratei ciclului de la 30-31 zile la 27-28 de zile), urmata de neregularitati menstruale si, la final, de oprirea ciclurilor (menopauza).

Perioada de la aparitia dereglarilor menstruale si pana la instalarea menopauzei definitive este relativ fixa si dureaza sase ani, iar scaderea marcata a fertilitatii apare cu aproximativ 13 ani inainte de menopauza (aceasta inseamna 38 de ani, in medie). Aceste semne sunt important de recunoscut mai ales la femeile tinere, pentru a putea initia un tratament de fertilitate atunci cand sansele de succes sunt inca rezonabile.

infertilitate_secundara

Investigatii necesare

Rezerva ovariana poate fi evaluata prin teste specifice, dintre care cele mai relevante sunt numaratoarea foliculilor antrali (AFC) si dozarea serica a hormonului antimullerian (AMH). Ambele estimeaza numarul de foliculi ovarieni la un moment dat. AMH seric are marele avantaj ca ramane relativ constant pe parcursul ciclului (poate fi testat oricand). AMH devine aproape nedetectabil cu cinci ani inainte de menopauza propriu-zisa si are o valoare predictiva foarte buna pentru raspunsul ovarian la tratamentele de stimulare, dar nu si pentru calitatea ovulelor si a sanselor de sarcina viabila.

Despre infertilitate: metode de diagnostic

Sarcina si menopauza precoce

Calitatea ovulelor este influentata, in principal, de varsta, dar si de factori genetici sau de mediu, chiar daca intr-o masura mult mai mica. Aceasta face, de exemplu, ca la femeile care realizeaza o procedura de fertilizare in vitro cu obtinerea a trei ovule procentul de nasteri de feti vii sa fie de circa 25%, la grupa de varsta sub 35 de ani, de 15% la 38-39 de ani, de 7-8% la 40-42 de ani, de 2-3% la 43-44 de ani si de sub 1% la 45 de ani.

Spre deosebire de imbatranirea fiziologica a ovarelor, menopauza precoce apare la 1% dintre femeile sub 40 de ani si la 0,1% dintre femeile de sub 30 de ani. Este foarte important de retinut ca la pacientele cu menopauza precoce, dupa stabilirea diagnosticului, au fost detectate ovulatii spontane in 25% dintre cazuri, iar in 10% dintre cazuri sarcina a aparut spontan, fara nicio interventie sau tratament.

La pacientele de 40-42 de ani se recomanda, de regula, FIV cu ovule proprii, pentru cresterea sanselor, mai ales cand rezerva ovariana este buna. La toate pacientele peste 43 de ani si peste 40 de ani cu rezerva ovariana foarte redusa (AMH<0,4 ng/mL), se recomanda FIV cu ovule donate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.