Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Spalaturile vaginale: pro sau contra?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
8 februarie 2017
Share

Aproximativ 20-40% dintre femeile intre 15 si 44 de ani apeleaza la spalaturile vaginale. Acestea afirma ca spalaturile vaginale le confera senzatia de prospetime, ca elimina mirosurile neplacute si ca previn aparitia bolilor cu transmitere sexuala.

Expertii sustin, insa, ca spalaturile vaginale nu sunt sanatoase pentru niciuna dintre aceste situatii. Mai mult, acestia afirma ca obiceiul creste riscul de aparitie a infectiilor, a complicatiilor din sarcina, precum si a altor probleme de sanatate.

Ce sunt spalaturile vaginale?

Spalaturile vaginale reprezinta spalarea interioara a vaginului. Produsele care se gasesc in farmacii si magazine contin solutii antiseptice si parfum ce se introduc la nivelul vaginului prin intermediul unui tub.

Care sunt avantajele si dezavantajele spalaturilor vaginale?

Unele femei afirma ca spalaturile vaginale le confera senzatia de prospetime, insa nu exista dovezi stiintifice care sa ateste beneficiile reale ale acestora. Global, riscurile spalaturilor vaginale sunt mai numeroase in comparatie cu avantajele, acestea fiind:

  • Infectiile vaginale (vaginoza bacteriana). Spalaturile vaginale tulbura echilibrul natural al bacteriilor „bune” de la nivelul vaginului (flora vaginala). Aceste schimbari predispun suprafata vaginului la cresterea bacteriilor ce cauzeaza infectii. Studiile arata ca femeile care au renuntat la acest obicei au avut un risc mai mic de aparitie a vaginozei bacteriene. Vaginoza bacteriana, la randul ei, creste riscul de nastere prematura si de aparitie a bolilor cu transmitere sexuala.
  • Boala inflamatorie pelvina. Aceasta reprezinta o infectie a uterului, trompelor uterine si/sau a ovarelor. Cercetatorii au descoperit ca femeile care apeleaza la spalaturile vaginale au un risc cu 73% mai mare de dezvoltare a bolii inflamatorii pelvine.
  • Complicatiile din sarcina. Femeile care isi fac spalaturi vaginale mai mult de o data pe saptamana au mai multe dificultati in a ramane insarcinate, comparativ cu cele care nu apeleaza la acest obicei. In plus, spalaturile vaginale cresc riscul de sarcina extrauterina cu pana la 76%. In sarcina extrauterina, embrionul este nidat la nivelul trompelor uterine, in afara uterului. Cu cat o femeie face mai multe spalaturi vaginale, cu atat riscul de sarcina extrauterina este mai mare.
  • Cancerul de col uterin. Spalaturile vaginale practicate cel putin o data pe saptamana au fost asociate cu un risc mai mare de aparitie a cancerului de col uterin.

Anexita sau boala inflamatorie pelvina: factori de risc

la sfarsit spalaturi vaginale resultConform expertilor, spalaturile vaginale nu trebuie efectuate niciodata. Mirosul de la nivelul zonei genitale este normal. Insa, daca observati un miros neplacut puternic, poate fi semnul unei infectii si trebuie sa mergeti la medic pentru un examen mai amanuntit. Aciditatea vaginului controleaza in mod natural prezenta bacteriilor, iar spalarea zonei intime cu un sapun bland si apa calda este mai mult decat suficienta pentru a indeparta mirosurile neplacute si pentru a mentine senzatia de prospetime.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Sursa: webmd.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.