Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Amenoreea: perioade de aparitie in timpul vietii

2 octombrie 2018
Share
Amenoreea: perioade de aparitie in timpul vietii

Amenoreea reprezinta lipsa menstruatiei. Ciclul menstrual normal apare ca urmare a modificarii nivelului de hormoni produsi si secretati de catre ovare. Ovarele raspund semnalelor glandei pituitare care este controlata, la randul sau, de catre hormonii produsi in hipotalamus. Tulburarile care afecteaza oricare dintre aceste componente pot conduce la aparitia amenoreei. O cauza comuna a amenoreei este sarcina, in acest caz fiind vorba despre un proces normal.

Apoi mai pot exista probleme la nivelul aparatului reproducator sau al glandelor care regleaza producerea de hormoni.

Amenoreea: simptome

Simptomul principal al amenoreei este lipsa menstruatiei. In functie de cauza, pot aparea si alte semne sau simptome, printre care caderea parului, dureri de cap, acnee, existenta unei scurgeri laptoase din mamelon (lactatie), probleme de vedere, pilozitate faciala in exces, dureri pelviene etc. Exista doua tipuri de amenoree: primara si secundara. Daca pana la varsta de 16 ani nu a existat ciclul menstrual, atunci este vorba despre amenoree primara. Absenta menstruatiei mai mult de 6 luni dupa ce au existat cicluri normale indica prezenta amenoreei secundare.

Amenoreea primara este rezultatul unor boli genetice sau anatomice in cazul tinerelor care nu au avut ciclu menstrual pana la varsta de 16 ani. Poate fi vorba despre lipsa sau dezvoltarea incompleta a unor organe ale aparatului reproducator, cat si despre o functionare incorecta. Afectiunile glandei pituitare si hipotalamusului (o regiune ce controleaza producerea de hormoni) pot determina amenoreea primara, de vreme ce acestea joaca un rol critic in reglarea hormonilor ovarieni.

O alta cauza este disgenezia gonadala, ceea ce inseamna ca ovarele nu produc foliculi si ovocite, dar si sindromul Turner determinat de absenta totala sau partiala in toate celulele organismului sau doar in unele dintre acestea a unuia dintre cei doi cromozomi X. Astfel, productia de estrogen este redusa. Anomaliile structurale ale vaginului sau sindromul ovarelor polichistice ar putea fi, de asemenea, raspunzatoare de amenoreea primara.

Amenoreea secundara

Sarcina este o cauza evidenta a amenoreei. Amenoreea hipotalamica apare ca urmare a intreruperii hormonilor produsi de catre hipotalamus. Exista o serie de conditii care pot afecta hipotalamusul: scaderea in greutate, stresul emotional, excesul de exercitii fizice. Afectiunile glandei pituitare care cresc nivelul prolactinei se numara in egala masura printre cauzele amenoreei. De vina ar puea fi si hipotiroidismul, adica existenta unui nivel crescut al hormonilor androgeni (hormoni masculini). Menopauza prematura sau leziunile uterine se numara printre cauzele amenoreei secundare.

tipuri de amenoree

Tratamentul amenoreei primare si secundare

Tratamentul amenoreei primare si secundare este determinat de cauzele specifice. Vi se poate cere modificarea stilului de viata, a dietei, si se pot recomanda activitati care sa va destreseze. In cazul problemelor genetice sau anomaliilor anatomice, pot fi recomandate interventiile chirurgicale. De asemenea, se poate recomanda tratamentul medicamentos pentru a rezolva disfunctiile hormonale, afectiunile glandelor endocrine etc. Printre obiectivele tratamentului se numara reglarea dezechibrelor hormonale, aparitia menstruatiei, prevenirea complicatiilor etc.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.