Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Pilula de a doua zi: eficienta si riscuri

27 august 2015
Share

Pilula de a doua zi este o metoda de contraceptie de urgenta la care se poate apela pentru a reduce sansele instalarii unei sarcini nedorite, cand eventualele contraceptive folosite in mod regulat nu asigura protectia necesara.

Acest tip de contraceptie nu este infailibil (sarcina poate aparea chiar si in contextul administrarii sale), nici complet lipsit de riscuri. Asadar, este important sa fiti la curent cu ce presupune administrarea pilulei de a doua zi, inainte de a lua decizia de a o folosi.

Pilula de a doua zi este varianta la care puteti recurge pentru a evita instalarea unei sarcini in urma unui contact sexual neprotejat, in conditiile in care eficienta maxima este obtinuta la administrarea timpurie – in primele 24 de ore. Pastilele contraceptive de acest tip disponibile in comert promit eficienta – care scade insa treptat – la administrarea pana la 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

Cum actioneaza pilula de a doua zi

Pastila de a doua zi, disponibila de regula intr-una sau doua doze care se administreaza la un interval de aproximativ 12 ore, contine hormoni sintetici (in general, levonorgestrel) care intervin asupra ritmului hormonal natural al organismului si care pot fie sa amane ovulatia, fie sa nu permita fecundarea ovulului ori, dupa caz, fixarea ovulului fertilizat in uter. Trebuie spus, totodata, ca o sarcina deja instalata la momentul administrarii pilulei de a doua zi nu va fi influentata. Cu alte cuvinte, contraceptia de urgenta nu favorizeaza eliminarea unei sarcini instalate anterior, nici nu are alt efect negativ asupra sa.

Eficienta pilulei de a doua zi

Desi exista studii care sustin ca pilula de a doua zi este eficienta chiar si atunci cand este administrata la 120 de ore de la contactul sexual neprotejat – nidatia sau implantarea ovulului fecundat in uter are loc abia dupa circa 6 zile de la fertilizare. Cei mai multi specialisti recomanda, pentru eficienta maxima, administrarea cat mai timpurie. Mai concret, gradul de eficienta al acestei metode de contraceptie de urgenta este de aproximativ 95% daca este administrata pana la 24 de ore de la actul sexual neprotejat, scazand pana la circa 58% cu cat este administrata mai tarziu (in limita a 72 de ore).

De asemenea, este esentiala si citirea atenta a prospectului pentru a evita administrarea concomitenta a unor medicamente care ar putea reduce sau chiar anula efectul pilulei de a doua zi. In plus, eficienta acestei metode contraceptive este pusa in pericol si de anumite alimente, cum sunt ceaiul de sunatoare si grepfrutul.

Nu in ultimul rand, este foarte important sa nu se abuzeze de pilula de a doua azi: aceasta metoda contraceptiva trebuie folosita doar ca solutie de ultima instanta, nu ca inlocuitor al altei variante de contraceptie (pastile anticonceptionale, prezervativ etc.). Totodata, intrucat presupune o doza mare de hormoni care perturba, fie si temporar, echilibrul organismului, se recomanda ca pilula de a doua zi sa nu fie administrata de mai mult de doua ori pe an (cu o pauza de cel putin sase luni intre doua administrari).

decupat secundara pilula de a doua ziRiscurile pilulei de a doua zi

Ca orice medicament, si pilula de a doua zi poate avea efecte secundare, listate in prospectul ce insoteste preparatul. Acestea includ stari de greata si varsaturi, dureri de cap, ameteala, oboseala accentuata, tulburari ale ciclului menstrual (menstra apare mai devreme sau mai tarziu decat in mod obisnuit), spotting (sangerari intre doua menstre), dureri abdominale si/sau de sani, menstre mai abundente sau mai putin abundente etc.

Totodata, pilula de a doua zi nu este indicata in cateva cazuri specifice: tinerelor cu varsta sub 16 ani, femeilor deja insarcinate, mamelor care alapteaza sau femeilor care sufera de cancer genital, mamar ori hepatic, de epilepsie, diabet, boli renale sau cardiovasculare. Este foarte important sa cititi cu atentie prospectul pentru a descoperi daca printre substantele pe care pilula de a doua zi le contine se numara si vreuna la care stiti ca sunteti alergica.

Nu in ultimul rand, consultati de urgenta medicul daca, in urma recurgerii la aceasta metoda contraceptiva, aveti parte de dureri abdominale severe, menstruatia va intarzie mai mult de 10 zile sau va confruntati cu orice fel de schimbari alte starii de sanatate care va impiedica sa va desfasurati activitatile zilnice in mod obisnuit.

Dana Saporan

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.