Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Posibile cauze ale durerilor pelvine

25 august 2015
Share

Durerea la nivelul vezicii urinare poate semnala orice, de la o infectie minora pana la o afectiune grava, precum cancerul. Cancerul de vezica urinara este rar, iar durerea nu este intensa. Insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ignorati durerea de la nivelul pelvisului sau al abdomenului inferior, ce poate aparea de la vezica urinara.

Cum puteti sti daca durerea este motiv de ingrijorare sau daca indica o afectiune benigna? Observati daca aveti si alte simptome, in special sange in urina, asociat cu durerea localizata in zona vezicii urinare. Aceasta durere apare in cadrul infectiilor urinare si poate fi prezenta la orice varsta. Atunci cand apare durerea la acest nivel, femeile trebuie sa faca investigatii pentru urmatoarele afectiuni.

Infectia de tract urinar

Denumite si infectii ale vezicii urinare, afecteaza mai mult femeile decat barbatii, cauza fiind anatomia. Uretra feminina este mai scurta si mai aproape de zonele ce contin, in mod normal, bacterii (anusul si vaginul). La femeile tinere, disconfortul in zona vezicii urinare este un simptom des intalnit, asociat cu urinare frecventa si dureroasa. In cazul femeilor cu varsta mai inaintata, simptomele pot sa difere si includ dureri musculare, abdominale, oboseala si slabiciune.

Cistita interstitiala

Disconfortul provocat de cistita interstitiala la nivelul vezicii urinare poate varia, de la o jena la durere severa, iar menstruatia tinde sa agraveze durerea. Cistita interstitiala nu este cauzata de o infectie, desi simptomele le pot mima pe cele ale unei infectii. Cauza acesteia nu este pe deplin inteleasa, insa una dintre teorii afirma ca aceasta afectiune poate fi corelata cu o inflamatie.

decupat secundara dureriSchimbarile in sistemul reproductiv

Durerea pelvina poate fi, de asemenea, un rezultat al subtierii pielii vaginului. Aceasta se numeste atrofie si apare atunci cand, in urma instalarii menopauzei, tesutul ce inconjoara vaginul este lipsit de estrogen. Estrogenul oral poate sa nu ajute, insa o crema vaginala pe baza de estrogen poate ameliora simptomele.

Cancerul de vezica urinara

Acesta este rar, in special in randul femeilor. Cel mai frecvent simptom este reprezentat de prezenta sangelui in urina, iar unele femei pot experimenta si o senzatie dureroasa sau de arsura in timp ce urineaza. Tratamentul cancerului de vezica urinara include interventie chirurgicala, chimioterapie si radioterapie. Cele mai multe persoane necesita interventia chirurgicala pentru a indeparta o tumora. O parte sau toate partile vezicii urinare sunt indepartate in cazurile severe.

Sfatul specialistului

Este important sa luati in considerare si faptul ca uterul si alte organe genitale pot cauza durerea in zona vezicii urinare. Disfunctia de la nivelul pelvisului (precum ingustarea sau spasmele muschilor pelvini) apare in mod frecvent odata cu aceasta durere, agravand-o. Cel mai important lucru, in cazul in care apare durerea, este sa consultati medicul pentru a va face un examen fizic complet si pentru a realiza investigatiile necesare unui diagnostic corect.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.