Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

Teste de evaluare a fertilitatii

8 noiembrie 2017
Share

O evaluare standard a fertilitatii include examenele fizice, dar si istoricul medical si sexual al ambilor parteneri. Barbatii sunt supusi unei analize a materialului seminal ce evalueaza numarul de spermatozoizi si motilitatea. Uneori, exista posibilitatea sa nu se identifice niciun motiv specific si asta pentru ca poate fi vorba de o anomalie a cromozomului Y (cromozom sexual).

In cazul femeilor, medicii verifica mai intai daca are loc ovulatia. Acest aspect poate fi determinat prin intermediul testelor de sange, examinarea cu ultrasunete a ovarelor, kituri pentru testarea ovulatiei acasa etc. Un ciclu menstrual neregulat poate trage un semnal de alarma in ceea ce priveste ovulatia.

Ce este histerosalpingografia

Atunci cand femeia are ovulatie, medicii trec la un test standard numit histerosalpingografie, o investigatie cu raze X ce analizeaza trompele uterine, precum si uterul. Acest test presupune introducerea unei substante de contrast la nivelul uterului, prin intermediul unui tub ce se insereaza prin partea inferioara a vaginului. Daca trompele uterine sunt deschise, substanta va curge, astfel incat va fi vizibila si in cavitatea abdominala, iar daca trompele uterine sunt blocate, substanta va fi retinuta in uter sau in trompele falopiene.

Ultrasunetele

evaluarea-fertilitatii-2Testarea cu ultrasunete pot fi folosita pentru a analiza structurile reproductive, cum este si cazul histerosonografiei. Aceasta tehnica presupune introducerea unei substante saline in uter in timpul examenului ecografic. Astfel, se vor putea descoperi anomaliile structurale, cum sunt fibroamele ce pot afecta forma cavitatii uterine. De asemenea, exista si o metoda numita sonoHSG care utilizeaza o substanta de contrast speciala, ce permite ginecologului sa observe mult mai bine cavitatea uterina. Aceasta procedura nu iradiaza si nu necesita anestezie.

Laparoscopia

Laparoscopia este o metoda ce permite explorarea si operarea pe cale abdominala prin intermediul laparoscopului. Medicul poate examina ovarele, uterul si trompele uterine, precum si cavitatea abdominala. Presupune introducerea in abdomen a unui telescop conectat la o unitate video printr-o sursa de lumina cu fibra optica. Unul dintre avantajele acestei metode este faptul ca ii ajuta pe medici sa diagnosticheze si sa trateze anumite conditii, precum endometrioza care apare atunci cand tesutul endometrial se formeaza in afara cavitatii uterine.

Medicii au inceput sa evalueze rezerva ovariana (capacitatea ovarelor de a produce ovule) prin masurarea nivelului hormonilor, observand modul in care ovarele raspund la anumite tratamente pentru infertilitate. Unele femei pot fi fertile chiar si dupa 35 de ani, in timp ce altele, nu. Acest aspect poate fi verificat prin intermediul unui test de sange in cea de-a treia zi a menstruatiei. Daca numarul de ovule este anormal, atunci rezultatul indica o problema serioasa. Exista, de asemenea, si teste care evalueaza modul in care spermatozoidul interactioneaza cu ovulul sau daca vreunul dintre parteneri dezvolta anticorpi antispermatici, lucru care se intampla atunci cand sistemul imunitar al femeii sau barbatului recunoaste sperma ca fiind ceva strain si ataca.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Webmd.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.