Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Mamografia si ecografia mamara – cand sunt recomandate

18 decembrie 2014
Share

Cancerul mamar este una dintre cele mai comune forme de cancer intalnite la femeile din intreaga lume. Depistarea precoce a cancerului mamar, intr-un stadiu incipient, este esentiala, permitand instituirea tratamentului adecvat.

Primul pas esential recomandat in acest sens este autoexaminarea regulata a sanilor, ce nu exclude insa controalele ginecologice periodice sau solicitarea consultului ginecologic. Semnele care ar trebui sa atraga atentia sunt: durere mamara, tumefiere, deformarea sau inrosirea sanului, secretie mamelonara, nodul palpabil. In functie de rezultatul examenului clinic, medicul ginecolog poate recomanda o serie de investigatii imagistice, ce au rolul de a exclude o eventuala formatiune maligna. Printre investigatiile imagistice folosite uzual se numara examenul mamografic si examenul ecografic.

In ce scop se fac?

Mamografia reprezinta o investigatie imagistica efectuata la nivelul sanului, ce foloseste raze X, cu rolul de a depista o serie de modificari aparute in structura mamara. Este cea mai importanta investigatie radiologica, cu ajutorul careia se poate depista cancerul mamar in stadiu incipient. Ecografia mamara reprezinta o investigatie imagistica ce utilizeaza ultrasunete. Este metoda de electie pentru depistarea leziunilor la nivelul sanilor cu structura predominant fibro-glandulara.

Este investigatia de prima intentie pentru femeile tinere, sub de 40 de ani. De asemenea, ecografia reprezinta un examen complementar mamografiei, ce poate fi solicitat de medicul radiolog in vederea obiectivarii leziunilor depistate mamografic, precum si pentru diferentierea lor. Are o specificitate crescuta fata de mamografie, care ramane o metoda mai sensibila (ecografia poate face diferentieri de structura lichid/solid).

Cand sunt indicate?

mamografia-si-ecografia-mamara-2Nu toate pacientele care se adreseaza medicului pentru patologie mamara sunt candidate pentru mamografie. Aceasta este recomandata pacientelor de peste 40 de ani, cu antecedente personale sau familiale de cancer la san sau la alte organe, si ca metoda de screening, in absenta antecedentelor. Ecografia mamara se poate face la orice varsta, ori de cate ori exista o suspiciune de anomalie la nivelul sanului, durere, eritem, nodul palpabil sau pentru a completa informatiile obtinute prin mamografie. De asemenea, ecografia mamara poate fi folosita si in interventii minim invazive, ce necesita ghidaj ecografic: punctii, biopsii sau pentru evaluarea protezelor mamare.

La cat timp sunt recomandate?

Beneficiile screeningului cu ajutorul mamografiei depasesc riscurile iradierii. De curand, s-a estimat ca iradierea necesara pentru efectuarea unei mamografii este mai mica decat iradierea cosmica la care este expus un pasager care face un zbor intercontinental sau un schior aflat pe munte la peste 3.000 de metri. American Cancer Society (Asociatia Americana de Cancer) recomanda efectuarea anuala a mamografiei, ca metoda de screening, incepand de la varsta de 40 de ani. Varsta recomandata pentru incetarea screeningului este de 74 de ani. Mai nou, USPSTF (The United States Preventive Services Task Force) propune o modificare a protocoalelor, cu inceperea screeningului la varsta de 50 de ani si efectuarea mamografiei la 2 ani, iar intre 40 si 49 de ani, efectuarea mamografiei numai in functie de recomandarea individualizata a medicului. Totusi, aceste recomandari nu sunt unanim acceptate. Ecografia mamara este indicata ori de cate ori exista o suspiciune de anomalie structurala la nivelul sanului sau ca metoda de screening.

Ecografia mamara nu presupune niciun fel de disconfort local, se poate efectua in orice perioada a ciclului menstrual. Tot in aceasta perioada, la femeile care alapteaza sanii pot deveni angorjati (umplere excesiva a sanilor cu lapte, cauzata, de obicei, de un dezechilibru intre rezerva de lapte si cerintele copilului). In cazul mamografiei, este de preferat sa nu se efectueze in perioada perimenstruala.

Dr. Andreea Eugenia Stavri
Medic specialist obstetrica-ginecologie
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Filantropia

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.