Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Mituri demontate despre pilulele contraceptive

1 septembrie 2014
Share

Folosite la scara larga de sute de milioane de femei, pilulele contraceptive reprezinta una dintre cele mai sigure metode disponibile de prevenire a unei sarcini nedorite. De-a lungul timpului insa a aparut o serie de controverse in jurul actiunii si efectelor contraceptiei hormonale. Ce este adevar si ce este mit? 

Pe langa efectul lor de baza, pilulele au si numeroase beneficii non-contraceptive. Astfel, acestea pot diminua sau elimina durerile cu care se confrunta numeroase femei in timpul menstruatiei, pot trata anemia (cauzata de lipsa de fier), pot ameliora manifestarile sindromului de ovare polichistice (care determina sangerari neregulate, acnee, pilozitate in exces pe fata sau corp) si, in anumite cazuri, reduc riscul de cancer uterin sau ovarian. Totusi, exista o doza de scepticism legata de utilizarea anticonceptionalelor. 

Contin o cantitate mare de hormoni, deci dauneaza organismului

Fals! Anticonceptionalele contin doze mici de hormoni care mimeaza actiunea hormonilor naturali din corpul femeii (estrogenului si progesteronului). Scopul administrarii lor este de a impiedica aparitia unei sarcini nedorite, dar cu mentinerea unui ciclu lunar stabil. Un ciclu stabil este definit prin lipsa sangerarilor menstruale cand femeia ia pilula si prezenta sangerarii moderate lunar in zilele de pauza ale anticonceptionalelor orale.

O pastila uitata creste riscul de sarcina

Adevarat! Protectia contraceptiva este asigurata doar printr-o administrare regulata. Daca una dintre pastile a fost uitata sau nu a fost administrata corect (de exemplu, au avut loc varsaturi), este necesar ca femeia sa foloseasca o metoda contraceptiva suplimentara in urmatoarele 7 zile. 

Este nevoie de o pauza in administrare

Fals! Femeile nu au nevoie de „pauze” in utilizarea pilulelor. Acestea pot fi folosite in siguranta timp de multi ani fara a fi necesara oprirea lor periodica. Singura conditie este monitorizarea starii generale de sanatate prin efectuarea controlului anual. 

Folosirea indelungata a pilulelor duce la infertilitate

Fals! Pilulele contraceptive nu reduc capacitatea femeii de a ramane insarcinata in viitor. Pilula nu intarzie revenirea fertilitatii femeii dupa oprirea utilizarii acesteia. De retinut faptul ca, de regula, sarcina decurge mai bine cu cat femeia este mai tanara, asadar, atentie la acest aspect. 

Pilulele cauzeaza avort

Fals! Daca sarcina este deja instalata, nici anticonceptionalele, nici pilula de a doua zi nu au niciun efect. Studiile de specialitate confirma faptul ca pilulele nu intrerup evolutia unei sarcini si nu afecteaza fatul. 

Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS)

Adevarat! Pilulele nu protejeaza impotriva acestor infectii, ci previn numai aparitia unei sarcini nedorite. Aceste infectii se transmit in momentul contactului sexual, prin contactul lichidelor seminale. Singura metoda care previne infestarea este prezervativul. 

Pilula de a doua zi protejeaza de sarcina pana la urmatoarea menstruatie

Fals! Pilula de a doua zi este metoda contraceptiva de urgenta care, folosita in maximum 72 de ore (cea mai mare eficienta este in primele 24 de ore) de la contactul sexual neprotejat, blocheaza ovulatia pentru a evita o sarcina nedorita. Dupa aceasta perioada, riscul de sarcina este la fel de mare ca inainte de administrarea pilulei. 

shutterstock 96168848-resized73In conditiile utilizarii corecte, anticonceptionalele au o eficienta de 99,7%, ceea ce inseamna mai putin de o sarcina la 100 de utilizatoare. In acelasi timp, contraceptia de urgenta („pilula de a doua zi”) este singura cale de a evita o sarcina nedorita atunci cand a avut loc un contact sexual neprotejat sau protectia folosita a esuat.

 

Dr. Mirela Popa

Medic primar ginecologie 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.