Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Infectiile vaginale micotice: cum pot fi prevenite

7 decembrie 2017
Share
Infectiile vaginale micotice: cum pot fi prevenite

Infectiile vaginale micotice sau vaginitele sunt determinate de cresterea excesiva a ciupercilor/fungilor ce se gasesc in mod normal la nivelul vaginului. Aceste infectii sunt foarte frecvente mai ales in randul femeilor de varsta fertila si, desi creeaza un disconfort, foarte rar determina probleme grave de sanatate.

Candida albicans este responsabila de aproximativ 90% dintre vulvo-vaginitele micotice, restul fiind reprezentate de Candida glabrata si de Candida parapsilosis. Candida albicans face parte din microflora normala a tractului gastrointestinal, a cavitatii orale si a tractului genital. Spre deosebire de vaginozele bacteriene, vulvo-vaginita cu candida nu se insoteste de scaderea lactobacililor de la nivelul vaginului, nu este considerata o infestare oportunista si nici boala cu transmitere sexuala.

Speciile de Candida albicans pot fi identificate in tractul genital la 15-20% dintre femeile sanatoase aflate la varsta reproductiva. Totusi, se poate vorbi de vulvo-vaginita recurenta atunci cand apar patru sau mai multe episoade de vulvo-vaginita candidozica pe an.

Pruritul sau eritemul pot da de banuit

Cele mai comune simptome ale infectiilor vaginale micotice sunt: pruritul (mancarimi in zona afectata), arsuri, eritem vulvo-vaginal (roseata), leucoree alb-grunjoasa, disurie (dureri la urinat), dispareunie (dureri la contactul sexual). Toate aceste manifestari survin in special in saptamana premergatoare aparitiei menstruatiei. Factorii de risc implicati in aparitia simptomatologiei sunt: diabetul zaharat, tratamentul cu antibiotice, imunosupresia, un nivel crescut de estrogeni sau contraceptivele orale. De aceea, doamnele trebuie sa tina sub control toate aceste aspecte.

Tratamentul infectiilor micotice poate fi pe baza de ovule sau creme

Diagnosticul vulvo-vaginitei candidozice se face prin examen clinic ginecologic si paraclinic, deci prin teste de secretie vaginala. Tratamentul este local, prin administrarea de ovule si/sau creme cu substante antimicotice. Tratamentul pe cale orala este indicat in vulvo-vaginita candidozica recurenta.

secundara_infectii_vaginale_inainte de Sfaturi pentru prevenirea infectiilor vaginale micotice

Sfaturi pentru prevenirea infectiilor vaginale micotice

In primul rand, trebuie evitat abuzul de antibiotice, care modifica echilibrul florei vaginale, permitand cresterea acesteia in exces. De aceea, este bine ca doamnele care stiu ca dupa administrarea acestui tip de medicamente se aleg cu probleme, sa ia in considerare consumarea produselor lactate cu Lactobacillus, ce reduc riscul de infectii vaginale micotice. De asemenea, se recomanda o dieta echilibrata, capabila sa mentina un numar normal de microorganisme vaginale – in particular – si starea de sanatate a organismului – in general.

Tot in scop profilactic, este indicata utilizarea lenjeriei de bumbac si evitarea hainelor foarte stramte, deoarece acestea cresc temperatura corpului si mentin umezeala in zona genitala. In schimb, bumbacul are tocmai rolul de a preveni aparitia umezelii.

Fiindca diabetul zaharat se numara printre factorii de risc, este indicat sa se mentina glicemia in limitele normale. Totodata, evitati spalaturile vaginale! Pot raspandi infectia de la vagin spre uter si trompele uterine, determinand aparitia bolii inflamatorii pelvine. Ocoliti si produsele pentru igiena intima de genul spray-urilor, pudrei de talc sau parfumurilor, deoarece pot afecta echilibrul florei locale.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.