Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Kilogramele in exces micsoreaza sansa de a avea un copil

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, Centrul Medical Medsana, www.medsana.ro
10 iulie 2018
Share
Kilogramele in exces micsoreaza sansa de a avea un copil

 

Statistic, aproximativ 15% dintre cupluri au probleme de fertilitate. Daca dupa o perioada de 12 luni de contacte sexuale neprotejate intre parteneri nu apare o sarcina, atunci cuplul respectiv poate fi considerat cuplu infertil.

Infertilitatea este o problema care preocupa tot mai multe cupluri dar, in acelasi timp, si medicina a evoluat si evolueaza cu pasi repezi pentru descoperirea de noi tratamente. Exista in momentul de fata clinici de fertilizare in vitro in Europa unde procentul de reusita din prima incercare este mai mare chiar de 50-60%. Daca anumite cauze ale infertilitatii nu au remediu, altele, de exemplu, supraponderalitatea, pot fi remediate foarte usor, prin adoptarea unui regim alimentar sanatos si prin efectuarea exercitiilor fizice.

S-a demonstrat ca in 40% dintre cazurile de infertilitate problema este la barbati, in alte 40%, la femei, iar in proportie de 20% dintre cazuri nu se pot stabili exact cauzele infertilitatii (infertilitate idiopatica – nu se cunoaste cauza). Insa in cazul femeilor, principala cauza este ocluzia trompelor uterine, ca urmare a unor infectii sau tulburari hormonale care provoaca disfunctionalitatea normala a ovulatiei.

Femei vs barbati

Endometrioza constituie un alt factor de infertilitate la femei, in timp ce si varsta contribuie negativ. Cu cat femeia inainteaza in varsta, cu atat mai mult se modifica axa endocrina. Chiar si amanarea deciziei de a concepe un copil pana la o varsta medie a devenit una dintre cauzele serioase de infertilitate, in comparatie cu anii anteriori. Prima cauza in cazul barbatilor este modificarea parametrilor materialului seminal care duce la infertilitate. In general, la sperma trebuie luati in considerare trei parametri, si anume: numarul, motilitatea si morfologia spermatozoizilor.

Un material seminal normal este considerat acela care contine peste 20.000.000 de spermatozoizi/ml, care au o mobilitate de 50%. Trebuie sa mentionam ca aceste valori nu sunt standard, deoarece exista multe situatii in care materialul seminal are in compozitia sa unul dintre parametri mult mai redus cantitativ, si cu toate acestea este fertil.

Cum afecteaza kilogramele in exces fertilitatea?

Supraponderalitatea poate constitui, de asemenea, un impediment subestimat in incercarea de a ramane insarcinata. Multe femei profita de aceasta ocazie de a ramane gravida pentru a-si reorganiza viata in mod mai constient si, de asemenea, pentru a-si schimba obiceiurile alimentare si a fi mai active, efortul fizic moderat avand o importanta deosebita in echilibrarea organismului. Femeile supraponderale isi pot creste sansele de a ramane insarcinate daca pierd in greutate in mod sistematic. O alta problema tipica de fertilitate ce rezulta din supraponderalitate o constituie ovarele polichistice, sindrom caracterizat prin producerea multor foliculi care nu se pot matura.

Supraponderalitatea este o adevarata povara pentru organism si fertilitate. Daca exista mult tesut adipos, poate aparea un dezechilibru hormonal, deoarece kilogramele in plus pot incuraja producerea de hormoni masculini (androgeni). Hormonii androgeni determina un surplus de insulina care poate produce probleme, in special femeilor supraponderale diabetice.

 resize_inainte de tratamentul infertilitatii

Tratamentul infertilitatii

Cand vorbim de tratamentul infertilitatii, intotdeauna ne referim la tratamentul cauzei infertilitatii. Sunt cauze pe care in mod direct le putem trata (de exemplu, polip endometrial prin extiparea lui), si atunci femeia poate ramane insarcinata prin contact normal. Exista insa cauze care nu pot fi tratate (de exemplu, ocluzia trompelor uterine), si atunci apelam la alte metode, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV). Caracteristica principala a FIV este ca recoltam ovocitele de la partenera si materialul seminal de la sot, le fertilizam in laborator, iar embrionii astfel creati ii depunem inapoi in uterul femeii. FIV este alcatuita din mai multe etape. In primul rand, cuplul va fi supus unor analize medicale si de sange, cu scopul de a afla cat mai multe date legate de succesul aplicarii acestei metode.

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.