Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Histerectomia laparoscopica vaginala

28 august 2013
Share

Histerectomia reprezinta scoaterea uterului, a trompelor uterine si a ovarelor. Cele mai frecvente cauze de histerectomie includ tumori fibroide ale uterului (30%), sangerari uterine anormale (20%), endometrioza (20%), prolaps genital – coborarea unui organ (15%) si durerea pelvina cronica (10%). Unele femei aleg histerectomia din alte motive, precum alte tipuri de tumori.

Cancerul uterin nu are o frecventa crescuta, insa este un motiv important pentru a face histerectomie.

Din fericire, in prezent exista si alte optiuni terapeutice pentru fibroamele uterine, hemoragiile masive din timpul menstruatiei sau pentru endometrioza, astfel incat tot mai putine femei necesita histerectomie. Totusi, in cazul in care nu exista un raspuns satisfacator la aceste variante terapeutice, femeia continuand sa prezinte simptome severe, se recurge la histerectomie.

 

Exista trei tipuri de histerectomie

  1. Histerectomia totala este o procedura chirurgicala prin care se indeparteaza uterul si colul uterin.
  2. Histerectomia subtotala pastreaza colul uterin, fiind indepartat numai uterul. Are un timp de recuperare mai scurt, un risc mai mic pentru aparitia infectiilor, a leziunilor cailor urinare si sangereaza mai putin decat histerectomia totala.
  3. Histerectomia radicala indeparteaza uterul, colul uterin (sau cervixul), ovarele, toate structurile ce sustin uterul, si uneori, ganglionii limfatici. Este indicata in tratamentul cancerului uterin, de col uterin sau al endometriozei.

 

Ce este un laparoscop?

Laparoscopul este un tub cu ajutorul caruia se pot vizualiza structurile abdomenului si a cavitatii pelvine. Se face o incizie mica in peretele abdominal pentru a-i permite laparoscopului sa intre in abdomen sau pelvis. De asemenea, se pot pune mai multe tuburi in aceeasi incizie sau in altele mai mici pentru a permite patrunderea altor instrumente. In acest fel, procedurile chirurgicale pot fi efectuate fara taieturi mari si traumatizante.

 

Ce este histerectomia laparoscopica vaginala?

Histerectomia laparoscopica vaginala reprezinta o procedura chirurgicala ce foloseste un laparoscop pentru a ghida scoaterea uterului, trompelor uterine si a ovarelor prin vagin.

Nu toate histerectomiile pot sau ar trebui facute prin aceasta metoda. In unele situatii, o histerectomie laparoscopica simpla poate fi suficienta. In alte cazuri, o histerectomie abdominala sau o histerectomie vaginala (fara laparoscop) sunt indicate. Chirurgul este cel care decide cea mai potrivita metoda pentru fiecare caz bazata pe motivul histerectomiei, antecedentele medicale personale si pe starea de sanatate a pacientei.

 

Cum se efectueaza o histerectomie laparoscopica vaginala?

In timpul acestei interventii se vor efectua mai multe incizii in peretele abdominal prin care se insereaza niste tuburi metalice mici pentru a facilita tracerea laparoscopului si a altor instrumente microchirurgicale. Laparoscopul are functia unui mic telescop. Are o camera video atasata pentru a transmite imagini continue ce sunt marite si proiectate pe un ecran. In timpul acestui tip de histerectomie, uterul, trompele uterine si ovarele sunt detasate de ligamentele ce le tin atasate de alte structuri din cavitatea pelvina. Organele si tesuturile sunt apoi scoase printr-o incizie facuta in vagin.

 

Avantajele vs dezavantajele histerectomiei laparoscopice vaginale

Histerectomia laparoscopica vaginala poate fi o operatie mai lunga si mai costisitoare decat histerectomia vaginala si, in anumite circumstante, poate fi mai periculoasa. Taieturile sunt relativ mici. Cicatricea, durerea si timpul de recuperare in urma unei histerectomii laparoscopice vaginale sunt cu mult mai reduse comparand cu histerectomia abdominala (ce necesita o incizie vaginala si una abdominala de 10-15 cm). De asemenea, aceasta este mai putin traumatizanta decat o histerectomie vaginala.

Dupa histerectomie, sarcina nu mai este posibila. Daca pacienta doreste sa ramana insarcinata, histerectomia nu reprezinta cea mai buna optiune terapeutica. In acest caz se vor lua in considerare alte variante de tratament. Histerectomia nu este folosita pentru evitarea unei sarcini. Exista numeroase metode contraceptive sigure si eficiente. Acestea sunt individualizate pentru fiecare femeie in parte prin cabinetele de planning familial.

 

 

Roxana Mateescu

Studenta anul VI

UMF „Carol Davila” Bucuresti

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.