Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Tumorile mamare benigne

18 iulie 2013
Share

Tumorile mamare benigne (necanceroase) apar destul de frecvent si, in cele mai multe cazuri, nu reprezinta un simptom de alarma. Insa, daca acestea persista pentru o perioada mai mare de timp, trebuie efectuate niste investigatii amanuntite. Daca observati schimbari ale sanului, anuntati-va medicul imediat, insa nu va panicati.

Un procent de 80% dintre nodulii la san sunt benigni, ceea ce inseamna ca nu sunt cancerosi. Tumorile benigne au margini nete si pot fi miscate cu usurinta la palpare si, de obicei, se gasesc la ambii sani.

 

Care sunt cauzele tumorilor mamare benigne?

Exista mai multe cauze comune care le determina, incluzand schimbari normale in tesutul mamar, infectii ale sanului, leziuni ale sanului sau medicamente care le pot induce formarea sau durerea de sani. Tesutul sanului sufera schimbari de-a lungul vietii unei femei. Este sensibil, in special, la variatiile hormonale de estrogen si progesteron din timpul ciclului menstrual.

 

Care sunt tipurile de tumori mamare benigne?

  1. Adenofribromul mamar apare mai frecvent la femeile cu varste cuprinse intre 15 si 35 de ani si reprezinta cea mai comuna forma de tumora benigna intalnita la sanul unei femei. Acestea sunt superficiale, bine delimitate, ferme, uneori dure, nedureroase, foarte mobile la palpare, fiind constante indiferent de momentul ciclului menstrual. Pielea din jur este neafectata, la fel ca si mamelonul. Nu asociaza inflamarea ganglionilor (adenopatie), iar dupa menopauza involueaza.

 

Mamografia si ecografia de san confirma aspectul benign si tipic al adenofribroamelor. In cazul in care exista dubii, se va realiza o biopsie (prelevare de tesut) sub ghidaj ecografic.

Daca nodulul nu cauzeaza probleme, iar toate examinarile (clinice si imagistice) sunt concordante si linistitoare, nu se va efectua tratament si se va indica monitorizarea clinica si ecografica la controale. Daca exista vreo indoiala sau daca nodulul incomodeaza pacienta, acesta va fi eliminat chirurgical.

  1. Mastoza (distrofia fibrochistica a sanului) este reprezentata de asocierea leziunilor de diferite tipuri, non-inflmatorii, non-neoplazice. Prezenta unei mastoze creste riscul cancerului de san de 3 ori. Se manifesta prin durere de san agravata in perioada premenstruala. Marimea chisturilor este variabila, in functie de momentul ciclului. Pot fi prezente adenopatii la axila, insa acestea nu sunt suspecte. Dupa terminarea menstruatiei, simptomele se atenueaza, iar examenul clinic efectuat de catre medicul dumneavoastra devine normal.

Mamografia si ecografia de san vor confirma benignitatea, iar in cazul dubiilor, se va efectua o biopsie sub ghidaj ecografic. Tratamentul consta in administrarea de progesteron timp de 20 de zile pe luna.

  1. Chisturile normale solitare variaza cu ciclul menstrual si sunt niste formatiuni mobile, regulate, uneori dureroase. Pot fi prezente adenopatii la nivelul axilei care nu ridica suspiciuni. Se vor efectua mamografii si ecografii pentru confirmarea caracterului benign.
  1. Papilomul intraductal este o tumora care se dezvolta din canalele galactofore si determina de obicei o scurgere mamelonara, uneori cu sange. In cazul oricarei secretii mamelonare suspecte se va efectua o mamografie, o ecografie si o galactografie (explorarea canalelor galactofore).
  1. Abcesul mamar (acumulare de puroi) apare ca urmare a alaptarii sau a fumatului si recidiveaza frecvent. Se va urma un tratament cu antiinflamatoare, antibiotice asociate cu renuntarea la fumat.
  1. Lipomul este o proliferare (inmultire anormala) benigna a tesutului adipos si este mobil, nedureros. Apare la o varsta medie de 45 de ani. Se indica efectuarea unei mamografii si de obicei nu necesita tratament.

 

Ce trebuie sa faceti in cazul in care descoperiti un nodul la san?

Consultati medicul dumneavoastra daca descoperiti o noua modificare a sanului, mai ales daca descoperiti urmatoarele:

  • O zona a sanului diferita de restul zonelor;
  • O umflatura in san sau la nivelul axilei care persista;
  • O umflatura care se poate simti mica, precum un bob de mazare;
  • O schimbare a pielii sau a mamelonului;
  • Prezenta fluidelor clare sau rosii;
  • Roseata a pielii sau a mamelonului.

 

Roxana Mateescu

Studenta anul VI

UMF „Carol Davila” Bucuresti

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.