Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Igiena intima necorespunzatoare. La ce afectiuni predispune?

7 noiembrie 2012
Share

Igiena intima zilnica este foarte importanta. Atat femeile, cat si barbatii considera inca ingrijirea zonei intime un subiect tabu, insa pierd din vedere un aspect la fel de important: aparitia diverselor afectiuni care, netratate la timp, pot duce la complicatii grave.

Astfel, se pot dezvolta infectii vaginale, cistite, iritatii ale vulvei, al caror tratament este de lunga durata, existand riscul de recidiva. De aceea, este important sa cunoastem si sa aplicam regulile de baza ale ingrijirii zonei intime. Cand vorbim de igiena intima, in cazul femeii ne referim atat la toaleta interna, cat si la cea externa. In igiena curenta, deci in toaleta externa, un rol important il are pilozitatea pubiana, care trebuie redusa si intretinuta corespunzator. In plus, in exces, retine din secretia vaginala, iar de aici la micoze, infectii cu streptococ, stafilococ sau alti germeni nu este decat un pas.

 

Pruritul, semn de ingrijire incorecta a zonei intime

Inainte de toaleta externa, care se face cu apa si sapun, persoana trebuie sa urineze. Lavajul extern elimina smegma (secretia glandelor preputului si ale clitorisului), iar in cazul in care nu se realizeaza, pot aparea iritatii locale, inflamatii, prurit (mancarime). Este indicat ca spalarea sa aiba loc si dupa fiecare scaun, intrucat zona anal-vulvara este considerata focar de infectii. In plus, stergerea se face intotdeauna din fata catre spate, niciodata invers. Pentru lavajul intern, este necesar un irigator cu canula lunga (sa ajunga la secretiile din fundul de sac vaginal) si de apa fiarta si racita. Irigarea vaginala cu canula este importanta, intrucat indeparteaza mirosurile neplacute si secretiile acumulate, care pot duce la focare de infectie.

Produsele destinate igienei intime nu trebuie sa contina substante agresive, iar sapunul trebuie sa aiba pH neutru. In caz contrar, va puteti alege cu prurit sau iritatii. Irigarea vaginala cu canula nu trebuie facuta des, deoarece modifica pH-ul si echilibrul biochimic natural al vaginului. De aceea, multe persoane o folosesc doar ca tratament si, in rest, se rezuma la un lavaj extern corect.

 

Pentru igiena intima alegeti produse fara parabeni sau ftalati

Cine este obisnuit sa citeasca eticheta inainte de a pune produsul in cosul de cumparaturi ar fi bine sa stea departe de gelurile/sapunurile ce contin: ftalati, parabeni, oxibenzoat, dioxan sau triclosan. Ideal este sa optati pentru produsele fara parfum si sa le procurati din farmacie. Nici servetelele umede nu sunt o varianta foarte buna, intrucat alcoolul pe care il contin distruge flora bacteriana normala ce ne protejeaza de infectii.

 

Pantalonii prea stramti pot provoca iritatiiale zonei genitale

In ceea ce priveste lenjeria intima, aceasta trebuie sa fie din bumbac. Poliesterul, tesaturile sintetice in general si colorantii folositi la fabricarea acestora irita vulva, favorizeaza transpiratia si pot provoca alergii, in special vulvare. Cat despre pantaloni, nu sunt indicati cei foarte stramti, deoarece pot determina iritatii, reactii alergice, mancarimi, leziuni ulcerative la nivelul plicilor.

In legatura cu tampoanele interne, parerile sunt impartite. In timp ce unii specialisti sustin ca sunt precursoare ale cancerului de col uterin, si chiar exista studii in acest sens, altii le recomanda cu incredere. Exista alternativa, asa ca puteti renunta oricand la ele.

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Conf. Dr. Vasile Nitescu

Medic primar obstetrica-ginecologie, sexologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.