Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Chisturile ovariene: ce sunt si cum scapati de ele?

20 septembrie 2012
Share

Multe femei primesc zilnic diagnosticul de chist ovarian. In functie de numarul formatiunilor, de marimea si evolutia acestora, medicul va stabili daca este nevoie de o perioada de monitorizare, daca prescrie anticonceptionale sau daca trebuie sa intervina chirurgical.

In mod normal, la inceputul fiecarui ciclu menstrual, pe ovar creste un folicul. Dupa cateva zile, acesta se rupe si elimina un ovocit, apoi se resoarbe. Atunci cand foliculul nu se rupe, apare chistul ovarian, care seamana cu un sac rotund, avand pereti subtiri si continut lichidian. Asadar, putem spune ca este o anomalie a procesului de ovulatie, ce apare ca urmare a unor dereglari hormonale. Chisturile pot aparea la orice varsta, dar momentul aparitiei lor influenteaza foarte mult tratamentul.

 

Luati masuri inca de la primele semne ale chisturilor ovariene

Unele chisturi ovariene pot fi asimptomatice, insa majoritatea pacientelor prezinta semne precum: dureri menstruale si intermenstruale, disconfort in timpul contactului sexual, tulburari de ciclu menstrual, sangerari intermenstruale si dureri pelvine. Atentie! In cazul in care aceste semne nu sunt luate in considerare, pot aparea complicatii, de la torsiunea de ovar (adica rotirea ovarului intr-un grad in care sa blocheze artera si vena ovariana) pana la socul hemoragic cu sangerare in cavitatea peritoneala.

 

Analize si diagnosticul ovarelor polichistice

Trebuie sa va prezentati la medic inca de la primele simptome. Specialistul poate pune diagnosticul printr-un simplu consult ginecologic sau cu ajutorul unei ecografii abdominale ori transvaginale. Uneori insa, este nevoie de determinarea antigenului CA-125 (marker ce exclude un chist cu potential malign) sau chiar de efectuarea unui test RMN.

 

Chisturile ovariene se pot resorbi in doua-trei luni

Exista mai multe tipuri de chisturi si, in consecinta, tratamente adecvate fiecaruia in parte. Nu va ingrijorati daca medicul hotaraste sa nu intervina in niciun fel, ci doar sa tina formatiunea sub observatie. Chisturile mici care nu va fac probleme se pot resorbi in doua-trei luni. Trebuie doar sa aveti rabdare.

 

Tratament cu anticonceptionale…

Totusi, daca acest lucru nu se intampla, ele pot fi influentate hormonal, cu anticonceptionale care nu urmaresc doar procesul de resorbtie a chisturilor ovariene existente, ci previn si aparitia altora noi.

 

sau chirurgical

In ceea ce priveste tratamentul chirurgical al chisturilor ovariene, acesta se utilizeaza de obicei pentru situatii mai grave. Cele mai mici pot fi indepartate laparoscopic, iar cele de dimensiuni mari clasic. De exemplu, in cazul chistului mucinos (care poate ajunge la dimensiuni gigantice) la femeile tinere care doresc copii, se extirpa doar formatiunea, cu pastrarea functiei ovarului, iar la doamnele peste 40 de ani se practica histerectomia totala cu anexectomie bilaterala. La fel se procedeaza si in cazul unui chist seros, insa trebuie sa amintim ca acesta are potential mai mare de malignizare. Chistul dermoid, frecvent la femeile tinere, este de cele mai multe ori benign, insa daca se mareste mult si tesutul ovarian e compromis, se practica ovariectomie unilaterala (se scoate ovarul cu chistul).

Intrucat este considerata o urgenta ce poate duce la necroza ovarului, torsiunea de ovar (care da dureri foarte mari in partea de jos a abdomenului, in stanga sau in dreapta), se rezolva numai chirurgical. Insa cea mai buna metoda pentru a preveni chisturile ovariene este examinarea periodica a zonei pelvine.

 

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Marius Mindroc

Medic rezident ginecologie

Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.