Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Cistita recurentă – Cauze și factori favorizanți

Dr. Camelia Diaconu, medic primar boli interne, specialist cardiologie, International Pediatric and Family Medical Clinic, Pipera-Voluntari, www.familyclinic.ro, tel.: 0374200300
13 septembrie 2023
Share
Cistita recurentă – Cauze și factori favorizanți

În majoritatea cazurilor, cistita este o infecție bacteriană a tractului urinar inferior (a vezicii urinare). Cistita recurentă este frecventă la femeile tinere, sănătoase, chiar dacă acestea au în general un tract urinar normal din punct de vedere anatomic și fiziologic.

Un studiu a demonstrat că aproape jumătate dintre femeile care au avut o infecție de tract urinar vindecată spontan vor dezvoltă o infecție recurentă în interval de un an. Majoritatea femeilor sunt capabile să își diagnosticheze episoadele de recurență a cistitelor pe baza simptomelor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena UroSuport Forte Naturalis. Este un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătăţii tractului urinar; pentru ameliorarea simptomelor infecţiilor urinare.

Cistita recurentă prezintă 3 episoade de infecție într-un an

Cistitele sunt cauzate în general de bacteriile uropatogene care se găsesc în intestin și care colonizează vaginul și uretra, înaintând prin uretră până în vezica urinară. Cistita provoacă durere în timpul micțiunii, micțiuni frecvente, senzație de micțiune imperioasă, hematurie și durere în etajul abdominal inferior. Aproape întotdeauna în urina bolnavelor cu cistită sunt prezente leucocite și bacterii. Cistita recurentă, recidivantă constă în trei episoade de infecție în ultimele 12 luni sau două episoade în ultimele 6 luni.

Femeile sunt mai predispuse la repetarea unui episod de cistită din cauza uretrei mai scurte și a situării acesteia în apropierea vaginului și a anusului, zone în care sunt localizate frecvent bacteriile.

Antibioticele favorizează cistita

Factorii de risc pentru cistita recurentă sunt activitatea sexuală, utilizarea anumitor mijloace de contracepție (diafragme cu spermicide) și un istoric de infecții recidivante ale tractului urinar. De asemenea, folosirea prezervativelor cu spermicide poate crește riscul recidivei unei cistite. Tratamentele cu antibiotice alterează flora vaginală și se asociază cu un risc crescut de cistită.

cistita recurentă,

Istoricul familial de infecții urinare provoacă recidiva cistitelor

Alți factori de risc sunt reprezentați de existența unui partener sexual nou în ultimul an, prezența primei infecții urinare înaintea vârstei de 15 ani sau istoricul familial de infecții urinare. Diferite afecțiuni care duc la dificultatea eliminării urinei, cum sunt prolapsul de mucoasă uretrală, de vezică urinară sau uter (mai ales la femeile care au avut multe nașteri), scleroza multiplă, cancerul de vezica urinară, calculii vezicali se asociază cu un risc crescut de cistită recurentă.

Fumatul, factor de risc pentru cancerul de vezică urinară

Nu se cunoaște încă dacă există un risc crescut de recurență a cistitei la pacienții fumători, având în vedere că fumatul este un factor recunoscut de risc pentru cancerul de vezică urinară. La femeile care nu prezintă alți factori pentru cistită recurentă, au fost găsite anomalii anatomice ale tractului urinar.

Modificările țesuturilor vezicii urinare și uretrei, asociate cu pierderea protecției împotriva bacteriilor, pot crește riscul de infecții urinare repetate la femeile postmenopauza.

În perioada postmenopauza femeile sunt mai predispuse la cistite repetate, din cauza scăderii nivelului hormonilor estrogeni din sânge. De asemenea, cistitele sunt mai frecvente în timpul sarcinii, fiind provocate de modificările tractului urinar.

În cazul bărbaților cistita se extinde la prostată și vezică urinară

La bărbați cistita este mai rară și debutează în general ca o infecție a uretrei care se extinde la prostată și apoi la vezica urinară. Cea mai frecventă cauză a cistitei recidivante la bărbat este o infecție bacteriană persistentă a prostatei. Deși antibioticele sterilizează urina, majoritatea nu penetrează foarte bine prostata, fiind necesare  cure mai lungi cu antibiotice, de câteva săptămâni. Dacă tratamentul este întrerupt prea devreme, bacteriile rămân în prostată și reinfecteaza vezica urinară.

Cum putem preveni cistita recurentă?

Vă prezentăm câteva măsuri generale de prevenire a recurentei cistitei:

  • Beți suc de afine! Consumat zilnic în cantități de 50 sau 300 ml, are rol preventiv, deoarece conține o substanță care inhibă atașarea bacteriilor de vezica urinară;
  • Consumați multe lichide!
  • Urinați la scurt timp după actul sexual!
  • Evitați folosirea spermicidelor!
  • În cazul femeilor postmenopauza care au vaginită sau uretrită atrofică, este indicată folosirea unei creme sau a ovulelor cu estrogeni.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.