Revista care te menține sănătos

Wellness club

Hidratarea vara: stiti cata apa trebuie sa beti?

6 iunie 2022
Share
Hidratarea vara: stiti cata apa trebuie sa beti?

Hidratare, hidratare si iar hidratare. Parca numai despre asta se vorbeste. Dar stiti sa calculati de cata apa aveti nevoie pentru o buna hidratare?

V-ati gandit poate ca ar trebui sa profitati de beneficiile pe care le are apa asupra sanatatii. Daca nu, poate o faceti incepand de acum. Iar daca doar v-ati gandit, poate ar fi bine sa si puneti in practica teoriile pe care credeti ca le stiti. Insa chiar stiti ce trebuie?

Apa este, fara indoiala, sursa vietii si nimic altceva nu poate fi mai bun atunci cand este vorba de a va potoli setea. Sigur stiti ca apa ajuta la mentinerea sanatatii, dar atunci cand beti cantitatea adecvata, efectele acesteia sunt cu adevarat maxime. Cantitatea de apa potrivita organismului, bauta in fiecare zi constant, ajuta la functionarea corecta a metabolismului. In plus, ajuta la mentinerea sanatatii tenului si creste nivelul de energie.

Apa, buna si in diete

In plus, daca urmati o dieta sau vreti sa incepeti una, apa este bautura perfecta, deoarece nu contine calorii. Potrivit unui studiu, consumul a doua pahare de apa (200-250 ml) inainte de fiecare masa ajuta la pierderea in greutate. In cadrul studiului, persoanele care au inceput o dieta si care au baut in plus apa inainte de fiecare masa au slabit cu 2,25 kg mai mult in 12 saptamani, comparativ cu persoanele care au tinut aceeasi dieta, dar au pastrat aportul de apa la aceleasi niveluri.

Cat de multa apa trebuie sa bem?

Desigur, nici consumul de apa in exces nu este recomandat, dimpotriva. Prea multa apa poate avea efecte nedorite, chiar fatale. Urmatoarele sfaturi va vor ajuta sa va calculati singuri aportul zilnic recomandat de apa. Veti afla, astfel, ce cantitate de apa ar trebui sa beti de fapt:

Determinati-va greutatea

Sloganul „beti doi litri de apa in fiecare zi” este un adevar valabil, dar afirmatia se refera la o medie. Evident, cantitatea de apa care trebuie consumata zilnic depinde de greutatea fiecaruia. O anume cantitate trebuie sa bea o persoana care cantareste 45 de kilograme, de exemplu, si o alta cineva care cantareste 100 de kilograme.

Calculati-va necesarul

Ca regula, dupa ce v-ati stabilit greutatea, impartiti numarul de kilograme la 10, iar rezultatul reprezinta numarul de pahare mari de apa pe care trebuie sa-l beti zilnic. Un pahar trebuie sa aiba 300-320 de mililitri. Astfel, daca aveti, de exemplu, 80 de kilograme, ar trebui sa beti zilnic 8 pahare mari de apa, adica in jur de 2,5 litri. La o greutate de 50 de kilograme, ar trebui sa consumati 5 pahare mari de apa zilnic, ceea ce ar insemna 1,5-1,6 litri.

Nivelul activitatii fizice

Cantitatea de apa de care aveti nevoie va depinde, de asemenea, de nivelul de activitate fizica. Una este sa faceti exercitii fizice in mod regulat si alta sa va petreceti cel mai mult timp la birou. Stilul de viata are un impact major asupra cantitatii de apa care trebuie bauta zilnic. Astfel, cu cat aveti o viata mai activa din punct de vedere fizic, cu atat inseamna ca transpirati mai mult, deci eliminati apa mai multa din organism.

Prin urmare, asigurati-va ca adaugati 350 ml de apa la consumul dumneavoastra zilnic pentru fiecare jumatate de ora de activitati fizice intense. Astfel, daca faceti o ora de sport pe zi, atunci trebuie sa beti, in plus, inca 700 de mililitri de apa, pe langa cantitatea rezultata in functie de greutatea dumneavoastra.

apa, hidratare

Luati apa si din alimente

Un lucru bun de care trebuie sa tineti cont este si acela ca va puteti completa necesarul si din fructe si legume, care contin cantitati foarte mari de apa. De exemplu, un mar mediu contine circa 115 mililitri de apa, o banana – 85 ml, o portocala – 120 ml, o para – 140 ml, iar o piersica – 76 ml. De asemenea, varza, castravetii, ardeii, ridichile, spanacul si rosiile contin peste 90% apa. Prin urmare, cu cat consumati mai multe asemenea legume, cu atat mai mare va fi cantitatea de apa absorbita de organismul dumneavoastra.

Daca totusi credeti ca va va fi greu sa beti atata apa, urmatoarea strategie ar trebui sa va ajute. Beti unul-doua pahare de apa inainte de fiecare masa. Beti un pahar dimineata, imediat ce va treziti. Mai beti un pahar de apa cu doua ore inainte de a merge la culcare. Aveti asigurat, astfel, consumul zilnic recomandat.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.