Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Intrebari si raspunsuri despre antidepresive

19 aprilie 2016
Share

Depresia este o tulburare a starii afective si implica mai multe simptome. I se mai spune si „boala secolului XXI”, iar studiile realizate de-a lungul timpului indica faptul ca depresia afecteaza un numar din ce in ce mai mare de oameni, cu urmari dintre cele mai tragice. Desi traim in era vitezei in care tehnologia a evoluat si mentalitatile se presupune ca s-au schimbat, mai exista inca oameni care se tem de psiholog.

In cazurile grave, psihiatrul trateaza depresia pacientului, iar cel mai des se prescriu antidepresive. Aici apar si intrebarile legate de aceste medicamente. In tot acest proces, este foarte important sa va informati si sa cautati raspunsuri de specialitate la toate intrebarile dumneavoastra.

Clase de antidepresive

Cele doua clase de medicamente prescrise cel mai frecvent pentru depresie sunt inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei si inhibitorii recaptarii serotoninei si noradrenalinei. Aceste medicamente actioneaza asupra substantelor din creier, serotonina si norepinefrina (sau noradrenalina − hormonul „fight or flight”). Antidepresivele triciclice si inhibitorii de monoaminoxidaza sunt doua clase de antidepresive care nu sunt prescrise, de obicei, ca tratament de prima linie.

Au antidepresivele efecte secundare?

In primele doua luni de la administrarea antidepresivelor pot aparea reactii adverse pe termen scurt, precum dureri de cap, stari de greata, tremor, insomnie. Pot exista si efecte secundare pe termen lung: acumularea unor kilograme in plus, scaderea libidoului, stare de oboseala permanenta. Medicatia antidepresiva trebuie administrata doar in momentul in care beneficiile depasesc riscurile. Daca nu puteti tolera efectele adverse, trebuie sa anuntati medicul.

Dau antidepresivele dependenta?

Aceasta este o intrebare des intalnita. Raspunsul este nu. Va trebui sa renuntati la ele atunci cand medicul va hotari, insa atunci veti fi pregatiti. Chiar daca medicamentele sunt prescrise pentru a evita episoadele recurente de depresie, asta nu inseamna ca sunteti dependenti. Unii oameni pot simti la inceputul tratamentului ca simptomele depresiei se agraveaza, insa poate dura 6 saptamani pana ca antidepresivele sa-si faca efectul.

Cat timp este nevoie sa iau antidepresive?secunadara1

Scopul este ca simptomele depresiei sa dispara, iar asta poate dura cateva luni de zile. Medicul care va supervizeaza este cel care hotaraste durata tratamentului. De obicei, odata ce ati scapat de simptomele suparatoare, medicatia poate fi administrata in continuare intre 4 si 12 luni. O persoana care a avut cel putin trei episoade de depresie majora are nevoie de un tratament pe termen lung.

Ce se intampla daca uit sa iau o pastila?

Unele persoane cred in mod eronat ca ar trebui sa ia antidepresive doar in zilele in care se simt depresive si starile pe care le au se accentueaza. Insa ele trebuie luate in fiecare zi. In general, daca uitati sa luati o pastila, ar trebui sa o inghititi de indata ce va amintiti. Antidepresivele pot crea somnolenta, asa ca este indicat sa cititi intotdeauna prospectul.

Pot consuma alcool?

Efectele consumului de alcool la persoanele care se confrunta cu depresia pot varia. Unii nu vor simti nicio diferenta, in timp ce altii vor experimenta simptomele deja existente inzecit. Este important de tinut minte ca alcoolul in sine poate provoca stari de depresie, contracarand beneficiile medicatiei. Din nou, trebuie sa discutati cu specialistul si sa-l intrebati daca puteti consuma un pahar de vin la cina.

In ceea ce priveste sarcina, antidepresivele au fost asociate cu nastere prematura, malformatii congenitale si chiar autism. Daca simtiti ca tratamentul nu functioneaza, discutati cu medicul specialist.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.