Revista care te menține sănătos

Medicină generală

O vacanta sanatoasa presupune o trusa medicala potrivita

12 iulie 2018
Share

Vara este, fara doar si poate, anotimpul calatoriilor, al concediilor si al relaxarii. Abia asteptam sa ne bucuram fie de nisipul fin si de plajele cu soare stralucitor, fie de aerul curat si de umbra din zonele montane. Indiferent de destinatie, nimeni si nimic nu ar trebui sa ne strice vacanta.

Teoria ca teoria… dar practica… Din pacate, vacanta poate fi oricand „umbrita” de o raceala, de o toxiinfectie alimentara sau de o migrena „incapatanata”. Asadar, din bagaje nu trebuie sa va lipseasca cateva medicamente de baza care v-ar putea ajuta sa ramaneti relaxati pe tot parcursul concediului. Daca medicul curant v-a prescris anumite medicamente, atunci ar trebui sa va puneti in valiza mai multe, pentru a nu ramane in pana. Iata, asadar, ce ar trebui sa contina trusa medicala de vacanta.

Inainte de a pleca in vacanta, ar trebui sa faceti o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le puneti in bagaje, incluzand si medicamentele. Pe masura ce le faceti loc in geamantan, taiati-le de pe lista pentru a avea o evidenta. Nu le puneti pe toate in acelasi loc. Daca o parte se va pierde, va ramane cealalta.

Medicamentele pe baza de prescriptie medicala

Nu depozitati toate medicamentele in acelasi loc. Daca zburati cu avionul, puneti o parte dintre ele in bagajul de cala, iar cealalta, in cel de mana. In cazul in care bagajul de cala se va pierde, macar nu veti ramane fara toate medicamentele. De asemenea, trebuie sa vorbiti cu medicul despre medicamentele de care aveti nevoie cand calatoriti in anumite zone ale lumii. De exemplu, daca ajungeti in Africa, vi se pot prescrie medicamente impotriva malariei. Tot specialistul va poate prescrie si antibiotice impotriva infectiilor bacteriene ce pot provoca „diareea calatorului”.

Medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala

Luati in geamantan si medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala (OTC-uri), cum ar fi decongestionantele, antihistaminicele, siropurile de tuse, pastilele de gat si antiinflamatoarele. Toate acestea va pot ajuta sa faceti fata cu brio unor situatii nu foarte placute. Antihistaminicele sunt eficiente impotriva alergiilor, mancarimilor si a intepaturilor de insecte. Analgezicele sunt indispensabile in cazul durerilor de cap, durerilor musculare, celor de dinti si menstruale. Cele mai eficiente sunt cele sub forma de blistere/folii.

decupat secundara trusa concediuPastilele impotriva raului de miscare, creme si unguente

Trebuie sa le includeti si pe acestea in bagaj daca aveti rau de masina, avion sau de mare. Unguentele antibacteriene sunt de nelipsit din calatorii, deoarece sunt eficiente impotriva taieturilor sau zgarieturilor. Nici lotiunea pe baza de aloe vera nu ar trebui sa lipseasca in cazul in care veti suferi de arsuri solare. Insa, pentru prevenirea lor, este important sa aveti si creme fotoprotectoare.

Combateti problemele digestive!

In functie de modul in care organismul reactioneaza atunci cand sunteti departe de casa, puneti in bagaj laxative, medicamente impotriva diareii, hiperaciditatii. Alimentele pe care le consumati pot provoca tot felul de probleme digestive. Daca va incadrati in categoria celor care experimenteaza „diareea calatorului”, sarurile de rehidratare sunt obligatorii. Consumati numai apa imbuteliata, alaturi de aceste saruri, deshidratarea fiind un efect secundar frecvent.

Primul ajutor

Trusa de prim ajutor ar trebui sa contina bandaje, tifon, leucoplast, picaturi de ochi si servetele antiseptice. In cazul luxatiilor sau entorselor, sunt necesare fasele elastice. Indicat ar fi sa aveti si o foarfeca si un termometru. Nu uitati de spray-urile impotriva insectelor.

Achizitionarea medicamentelor din strainatate

Chiar daca va veti pregati toate medicamentele inainte de a pleca, pot exista situatii in care ati avea nevoie de altele. Aceste produse s-ar putea sa difere de cele pe care le cumparati de la farmaciile din tara, mai ales cand calatoriti in strainatate. In general, medicamentele au acelasi producator, dar distribuitori diferiti. Verificati si substantele prezente in medicament in cazul in care cunoasteti limba tarii in care va aflati. Daca sunteti in incurcatura, contactati medicul de familie din tara pentru a obtine toate informatiile necesare.

Cel mai bun mijloc de a petrece o vacanta fara probleme medicale este sa alegeti o buna asigurare medicala (pentru strainatate), sa faceti vaccinurile obligatorii (cei care pleaca in tari exotice) si, mai ales, sa aveti pregatita trusa medicala de concediu. 

Text: Ruxandra Dumitrescu

Surse: Everydayhealth; Netdoctor

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.