Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Cum sa traiti mai bine cu depresie

31 martie 2015
Share

Cu totii avem, la un moment dat in viata, momente in care ne simtim mai tristi si mai demoralizati. Insa, de obicei, aceste sentimente sunt trecatoare si dispar in cateva zile. Insa, atunci cand aceste sentimente sunt permanente, va pot fi afectate activitatile zilnice.

Acest lucru poate fi dureros atat pentru propria persoana, cat si pentru membrii familiei si prieteni. Depresia este o afectiune foarte frecvent intalnita si foarte serioasa.

Multe persoane cu depresie nu urmeaza un tratament. Insa majoritatea, chiar si persoanele cu depresie severa, se poate vindeca urmand tratamentul corect. Medicamentele, psihoterapia si alte metode pot trata cu succes depresia, chiar si in formele mai grave. Daca v-ati simtit mai trist in ultimele saptamani, iar aceasta stare continua, nu ezitati sa consultati un medic. Discutati cu el problemele pe care le aveti. Va gasi metoda cea mai buna de tratament. Pe langa aceste variante de a scapa de depresie, exista anumite trucuri care va pot ajuta sa ameliorati simptomele. Iata care sunt. 

Fiti mai activ

cum-sa-traiti-cu-depresie-2Nu va izolati. Socializarea va poate binedispune. Tineti legatura cu prietenii si familia. Acestia va pot fi alaturi in momentele dificile si, astfel, veti avea pe cineva cu care sa discutati despre problemele care va framanta.

Faceti exercitii fizice. Daca nu ati mai facut de mult, incepeti cu plimbari zilnice de 20 de minute. Sau puteti opta pentru activitati placute, precum inotul sau ciclismul in aer liber. Este dovedit ca activitatea fizica imbunatateste si relaxeaza starea mentala.

Invingeti frica

Nu fugiti de lucrurile care vi se par dificile. Atunci cand cineva se simte anxios sau deprimat, are tendinta de a sta departe de alte persoane. Unele pot experimenta frica de a conduce autovehicule sau de a calatori. Daca apare acest lucru, este recomandat sa invingeti aceste situatii si sa nu fugiti de ele. Efectuarea lucrurilor de care va temeti va ajuta sa treceti mai usor peste ele.

Evitati consumul excesiv de alcool

In unele cazuri, alcoolul este o problema reala, cu care se confrunta persoanele cu depresie. Poate ca, atunci cand va simtiti trist, tindeti sa consumati mai mult alcool decat de obicei, pentru a va ascunde sau a coopera cu emotiile negative. Insa alcoolul nu va ajuta sa va rezolvati problemele. Din contra, amplica depresia si va inrautati sentimentele si activitatile zilnice. In unele cazuri, consumul excesiv de alcool poate pune in pericol atat propria viata, cat si pe a celor din jur.

Stabiliti o rutina

Atunci cand cineva este deprimat, se intampla de multe ori sa aiba tulburari de somn, sa stea treaz pana tarziu si sa doarma in timpul zilei. Incercati sa va treziti la ora la care va treziti de obicei si mentineti aceasta rutina pe cat posibil.

Lipsa somnului poate influenta apetitul. Poate ca nu mai aveti chef sa gatiti si incepeti sa mancati neregulat in timpul zilei si poate sariti peste micul dejun, pentru ca sunteti deja in pat. Acest lucru poate duce la acumularea kilogramelor in plus si la tulburari gastrointestinale, precum gastrite, sindromul colonului iritabil, indigestii si diaree sau constipatie.

Daca simtiti ca nu faceti fata activitatilor zilnice, ca viata este foarte dificila sau ca viata nu merita traita, cereti ajutor imediat. Daca ati avut in trecut depresie sau anxietate, chiar daca nu au fost diagnosticate oficial, este necesar sa nu ignorati acest lucru. Este foarte probabil sa faceti inca un episod depresiv, odata ce ati avut deja unul.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.