Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Efectele mai putin stiute ale gumei de mestecat

27 martie 2015
Share

Guma de mestecat reprezinta un produs popular pentru toata lumea, de orice varsta. Sub o forma sau alta, s-a folosit inca din antichitate, cand grecii mestecau rasina de copac pentru a-si curata dintii si a-si improspata respiratia. Chiar daca utilizarea gumei de mestecat poate avea, fara indoiala, multe efecte pozitive, aceasta reprezinta si un factor de risc pentru multiple afectiuni. Iata care sunt dezavantajele gumei de mestecat.

Gumele care contin mult zahar pot cauza aparitia cariilor dentare, iar in cazul unei utilizari frecvente, chiar boli ale gingiilor. Acest lucru se intampla deoarece zaharul din guma se poate depune pe dinti si poate afecta, lent, smaltul acestora, daca nu sunt curatati imediat. Si cum pentru curatarea dintilor de zaharul din guma nu poti folosi o alta guma cu zahar, cel mai bine ar fi sa va spalati pe dinti. Sau sa folositi gume cu cantitati reduse de zahar. Nu insa si gume fara zahar, cu indulcitori artificiali. De ce nu? Aflati imediat.

 

Indulcitorii artificiali pot provoca alergii

Aproape toate marcile populare folosesc pe post de „zahar” indulcitori artificiali. Asta pentru a face produsele mai atragatoare („nu ingrasa”), mai dulci sau pentru a crea un gust special. Dar unii dintre acesti indulcitori artificiali pot provoca reactii alergice, in special aspartamul – Sorbitol. Altele pot provoca iritatii sau dureri de cap.

 

Fortarea falcilor

Chiar daca multi producatori de guma sustin ca produsele lor pot fi folosite tot timpul si cu orice ocazie, studii detaliate arata ca utilizarea obisnuita a gumelor de mestecat poate provoca un stres puternic la nivelul falcilor. Acest efort continuu poate duce la sindromul articulatiei temporomandibulare (cea care leaga falca de craniu), care se manifesta prin dureri faciale puternice si disconfort in partea din spate a gatului.

 

Probleme de stomac

Mestecatul continuu de guma poate duce la un efort crescut la nivelul stomacului si al intestinelor dumneavoastra. Problemele de stomac care pot aparea in aceste situatii sunt iritatie, dureri si gastrita. In unele cazuri, puteti dezvolta chiar ulcer gastric!

 

Respingere sociala

In multe culturi moderne, oamenii mesteca guma in diverse medii sociale (zone publice, scoala, locul de munca etc.), dar acesta este considerat in general un obicei neplacut si iritant pentru ceilalti. Ba chiar total nepotrivit. Asadar, luati in considerare si acest aspect atunci cand mestecati guma in prezenta altor oameni.

 

Probleme ale muschilor maseteri

Mestecatul frecvent poate provoca probleme la nivelul muschilor maseteri (amplasati la capetele maxilarului inferior, ce ajuta la masticatie), iar rezultatul poate fi scrasnitul dintilor in somn, in timpul noptii. Daca aveti semne ca se intampla asta, ar trebui sa va ganditi serios la a nu mai folosi deloc guma de mestecat.

 

Intoxicatie cu mercur

Efectele mai putin stiute ale gumei de mestecatNu, gumele de mestecat nu contin mercur, dar unele dintre plombele dumneavoastra sigur. Mestecatul frecvent poate provoca eliberarea mercurului din plombe si ingerarea acestuia. Desigur, cantitatile sunt mici, dar nu vreti sa aveti mercur in organism. Mai ales ca acesta ataca sistemul circulator, tractul urinar, dar si creierul.

 

Mircea Doaga

Sursa: chewinggumfacts.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.