Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Trucuri pentru a adormi usor

22 ianuarie 2015
Share

Studiile realizate de-a lungul anilor au demonstrat ca lipsa somnului de buna calitate conduce la aparitia starilor de iritabilitate, depresie si chiar crestere in greutate.

Stim cu totii ca laptele cald si o baie fierbinte se presupune ca ar trebui sa ne relaxeze si sa ne ajute sa adormim mai usor, insa nu intotdeauna functioneaza. In plus, zgomotele deranjante,precum sforaitul partenerului, ne mai pot fura cateva zeci de minute de somn.

Pentru a veni in ajutorul persoanelor care se cuibaresc devreme in plapuma, dar care, cu toate acestea, nu pot adormi, iata cateva sfaturi practice pe care expertii le numesc un fel de „igiena a somnului”.

Relaxarea muschilor pentru un somn dulce

Relaxarea muschilor poate fi unul dintre secretele unui somn profund si odihnitor. Intindeti-va pe spate, respirati adanc si incercati sa va intindeti degetele de la maini si picioare. Respirand lent, strangeti genunchiul si apoi intindeti-l. Respirati din nou, incordati muschii gambei, apoi coapsele, abdomenul, fesele, pieptul. In scurt timp, veti observa ca tensiunea dispare. Daca ati facut acest lucru, respiratia ar trebui sa devina constanta si va veti simti pregatiti pentru somn.

Luati-va grijile de pe cap

Daca incercati sa dormiti, dar mintea nu-si gaseste odihna, daca problemele zilei de maine va framanta continuu, incercati sa asterneti toate aceste ganduri pe hartie inainte de a adormi. Astfel, pentru a scapa de anxietate si de gandurile negre, meditati asupra a ceea ce va framanta sau v-a framantat in ziua respectiva si puneti toate aceste ganduri pe hartie pentru a putea dormi mai bine. Va puteti stabili o ordine a ceea ce aveti de facut ziua urmatoare.

Nu transformati alarma telefonului intr-un ceas desteptator

trucuri-pentru-a-adormi-2Foarte multe persoane programeaza alarma telefonului pentru a le trezi dimineata. Acest obicei nu este deloc benefic pentru un somn linistit. Una dintre greseli este aceea ca noaptea, daca nu veti putea adormi, veti incepe sa butonati telefonul lasat pe noptiera. Va va distrage, cu siguranta, atentia. Nu lasati telefonul la capatul patului si renuntati la obiceiul de a verifica e-mailul inainte de culcare. Renuntati, de asemenea, la cititul in pat sau privitul la televizor. Creierul nu va putea asocia patul numai cu obiceiul de a dormi si ii va fi greu ca,in momentul in care lumina s-a stins,sa se odihneasca.

Practicati respiratia profunda

In momentul in care inspirati aerul proaspat care intra in plamani, acesta calatoreste prin organism si ajuta la curatarea tuturor celulelor. Concentrati-va, expirati si inspirati si, cu siguranta, va veti simti mai relaxati. Aveti nevoie de mai multa practica pentru a obtine efectul de relaxare despre care vorbeam mai sus. In plus, va puteti ocupa mintea cu un exercitiu. Expertii spun ca ati putea numara in ordine descrescatoare de la 100.

Daca nu puteti adormi, ridicati-va din pat!

Daca v-ati pus in pat si realizati ca nu puteti adormi, dupa 30 de minute ar trebui sa va ridicati. Nu faceti decat sa va antrenati organismul sa nu adoarma in pat. Va veti obisnui doar sa stati intinsi si cam atat. Iar mintea va fi si ea conditionata. Si daca tot v-ati ridicat, puteti merge intr-o camera, puteti citi, asculta muzica linistitoare, bea un ceai sau puteti chiar spala vasele. Si tot expertii sustin ca, atunci cand nu puteti adormi, v-ati putea gandi la ceva frumos, cum ar fi vacanta preferata si alte detalii legate de locul preferat de relaxare.

In plus, corpul nu va simti nevoia sa se odihneasca daca in timpul zilei nu ati facut niciun pic de miscare. Daca sunteti sedentar toata ziua, somnul nu va fi chiar de cea mai buna calitate.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Businessinsider.com; Mirror.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.