Revista care te menține sănătos

Medicină generală

7 ponturi pentru a ne mentine hidratati iarna

14 februarie 2022
Share
7 ponturi pentru a ne mentine hidratati iarna

Si in sezonul rece este foarte important sa ne mentinem organismul hidratat. Indiferent de anotimp, trebuie sa bem apa, deoarece este principala componenta a organismului, reprezentand aproximativ 60% din greutatea corporala.

Apa se elimina din corp prin intermediul urinei, respiratiei, transpiratiei etc. Nu contine calorii, zahar, sodiu sau indulcitori artificiali, asa ca nu aveti nicio scuza pentru a nu o consuma. Hidratarea este un proces esential. La scoala, copiii trebuie sa se mentina hidratati mai ales dupa orele de sport, iar apa imbuteliata este o bautura cu beneficii valoroase pentru sanatate. In ciuda faptului ca suntem constienti ca trebuie sa bem cat mai multe lichide, nu o facem in mod adecvat. Tocmai de aceea, va venim in ajutor cu cateva sfaturi pretioase pentru a putea transforma apa intr-un aliat al sanatatii.

Consumati minimum 2 litri de apa pe zi! Exista persoane la care este posibil sa nu apara senzatia de sete care sa participe la contrabalansarea pierderilor. Pentru acestea, se recomanda consumul unor cantitati mici de apa (200 ml) din ora in ora.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Rehidrafort cu aromă de portocale, recomandat în stări de deshidratare, când organismul pierde cantităţi mari de apă prin diaree, vărsături sau transpiraţie. 

1. Beti un pahar cu apa dupa ce va treziti

Fie ca va indreptati spre birou, sala de sport sau aveti alte probleme de rezolvat dimineata, beti un pahar mare de apa inainte de orice alta activitate. Unul dintre cele mai importante motive pentru a face acest lucru este faptul ca apa contribuie la curatarea colonului, pentru ca nutrientii sa fie absorbiti mai usor. Elimina si toxinele din sange si ajuta la pierderea in greutate.

2. Numarati paharele cu apa

In momentul in care sunt intrebati cata apa au baut intr-o zi, foarte multi nu stiu sa raspunda. Asadar, numarati paharele sau sticlele de apa baute. Daca puteti tine minte alimentele consumate, sigur va puteti aminti si cata apa ati baut. Si asta pentru a sti daca ati baut suficienta in ziua respectiva.

3. Verificati daca va este sete sau foame

Setea se poate „deghiza” uneori in senzatie de foame. Daca vi se pare ca va este foame, desi ati mancat in ultimele doua ore, ar putea fi modalitatea prin care organismul ar anunta ca ii este sete. Inainte de a manca din nou, beti un pahar plin cu apa, asteptati 10 minute si reevaluati senzatia de foame.

4. Deveniti mai constienti odata cu varsta

Odata cu varsta, avem nevoie de o mai mare cantitate de apa, ca urmare a capacitatii scazute de a „detecta” setea. In aceeasi masura, ceaiul neindulcit sau cafeaua fara cofeina reprezinta alternative potrivite de hidatare, alaturi de apa plata.

5. Feriti-va de bauturile sintetice

Desi pot avea aceeasi culoare ca apa plata, anumite ape aromatizate si indulcite artificial pot contine calorii ascunse, zaharuri, vitamine si cofeina. Consumati apa minerala plata si adaugati felii de fructe sau cuburi de gheata. Puteti adauga felii de fructe si in ceaiurile de plante. Cititi etichetele de pe sticlele de apa inainte.

secundara_inainte de 6 Consumati alimente care contin apa

6. Consumati alimente care contin apa

Feliile de castravete, ardeiul gras, telina, spanacul, grepfrutul, ridichile reprezinta surse bogate de apa. Daca veti apela la aceste gustari, va vor furniza cu siguranta o parte din necesarul de apa.

7. Puteti bea si alte lichide, nu doar apa

Asa cum aminteam anterior, nu trebuie sa beti doar apa pentru a ajunge la cele sapte-noua pahare de lichide pe zi. Ceaiul sau cafeaua fara cofeina si alimentele care contin apa contribuie la totalul de lichide de care are nevoie organismul. Laptele degresat, supele pe baza de rosii sau sucurile naturale de fructe si legume sunt delicioase si sanatoase. Cel mai important este sa nu asteptati sa vi se faca sete pentru a consuma lichide, mai ales in timpul exercitiilor fizice.

80% din tesutul creierului este format din apa, de aceea este esential sa va mentineti creierul hidratat. Testele clinice au aratat ca deshidratarea scade concentrarea si afecteaza memoria pe termen scurt. Proteinele si enzimele implicate in anumite procese au nevoie de apa, iar cand nivelul acesteia scade, performanta este afectata in mod direct.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.