Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Expunerea la mucegai – care sunt riscurile si simptomele unei alergii?

14 decembrie 2017
Share

Mucegaiul reprezinta o acumulare de o varietate de fungi, ce se inmultesc si se reproduc prin formarea de spori. Acesta se poate dezvolta in interior sau in exterior, fiind favorizat de mediul umed si cald. Mucegaiul se poate dezvolta in orice fel de mediu sau anotimp.

Cele mai frecvente tipuri de mucegai ce se gasesc in casa includ Cladosporium, Penicillium, Alternaria si Aspergillus. Stachybotrys chartarum este mucegaiul gri-negru, ce poate fi gasit si in interior, desi este mai putin frecvent fata de restul. Acesti fungi se reproduc prin formarea de mici spori ce nu sunt vizibili cu ochiul liber. Sporii de mucegai sunt rezistenti si pot supravietui in conditii in care mucegaiul nu se poate dezvolta, precum intr-un mediu uscat. Acesti spori traverseaza prin aerul din interior si cel din exterior. Atunci cand se depun pe o suprafata benefica, incep sa creasca.

In exterior, mucegaiul joaca un rol in descompunerea materiei organice, precum copaci uscati, frunze si ingrasaminte. Apare mai frecvent in zonele uscate si intunecate. In interior, mucegaiul poate fi gasit in special in subsol sau in baie. Mucegaiul din interior poate cauza probleme de sanatate serioase si poate distruge suprafetele si obiectele pe care creste.

Ce tipuri de probleme de sanatate poate cauza mucegaiul?

Mucegaiul produce substante iritante ce se pot comporta ca substantele alergene, in special la persoanele sensibile. In plus, mucegaiul produce substante toxice, cunoscute sub numele de micotoxine, insa mucegaiul in sine nu este otravitor sau toxic. Conditiile in care mucegaiul poate produce toxine nu sunt pe deplin intelese, iar prezenta acestuia nu inseamna neaparat ca aceste toxine sunt produse. Mucegaiul poate cauza unele boli si simptome, atat la adulti, cat si la copii, sensibili la igrasie. Reactiile alergice la mucegai pot aparea imediat sau in timp, dupa o expunere mai mare. Atat mucegaiul in sine, cat si sporii pot da reactii alergice.

Simptomele alergiei la mucegai

alergii-mucegai-2Acestea includ stranut, rinoree (nas care curge), tuse, respiratie suieratoare (wheezing), roseata ochilor si iritatia pielii. Atacurile de astm pot fi, de asemenea, declansate de expunerea la mucegai, in cazul persoanelor astmatice sau alergice la mucegai. Chiar si in cazul persoanelor care nu sunt alergice, mucegaiul poate irita ochii, pielea si caile aeriene. De exemplu, mucegaiul de culoare neagra Stachybotrys , impreuna cu alte tipuri de mucegai, produc micotoxine ce cauzeaza iritatia pielii si a cailor aeriene.

Cateodata, unele persoane pot avea reactii severe la mucegai. Simptomele reactiilor severe includ febra si dificultati la respirat. Persoanele cu o imunitate scazuta sau cele care au boli pulmonare cronice pot dezvolta infectii serioase din cauza mucegaiului.

Cum poate fi prevenit mucegaiul din casa?

Cel mai bun mod de prevenire a mucegaiului din casa este reprezentat de controlul umezelii. Desi este imposibil sa eliminam toti sporii de mucegai din casa, acestia nu vor creste in absenta umezelii, deci controlul acesteia este cea mai buna metoda de prevenire. Iata cum puteti face acest lucru:

  • Scurgerile de la tevi sau alte structuri de acest gen trebuie identificate si reparate
  • Zonele de scurgere din casa trebuie curatate si uscate in 24-48 ore
  • Folosirea aerului conditionat sau a unui dezumidificator in anotimpurile umede poate reduce riscul de aparitie a mucegaiului
  • Evitati folosirea covoarelor in baie sau subsol
  • Folositi ventilatoare si mentineti o ventilatie corespunzatoare
  • Inhibitorii de mucegai pot fi adaugati in vopseaua lavabila
  • Mentineti umiditatea scazuta in casa (intre 30 si 50%)
  • Folositi ventilatoare sau deschideti geamul de la baie dupa dus

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.