Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Suprafete si obiecte pline de microbi

8 decembrie 2014
Share

Dupa ce veti citi acest articol, s-ar putea sa va doriti sa va spalati pe maini de cateva ori, si asta pentru ca germenii si bacteriile se pot dezvolta in anumite locuri la care nici macar nu v-ati fi gandit. Desi foarte multe persoane considera ca toaleta este locul unde se strang cei mai multi microbi, s-ar putea sa va uimeasca aceasta informatie: chiuveta din bucatarie ar putea fi mult mai murdara fata de vasul de toaleta.

Mai jos veti regasi o lista cu suprafetele si obiectele ce au o „reputatie” nu tocmai buna atunci cand vine vorba despre curatenie.

 

Ce stiti despre germeni?

Germenii sunt prezenti in spatiul dumneavoastra de acasa chiar si acum. In conditii optime, anumite bacterii se pot inmulti la fiecare 20 de minute. Sistemul imunitar ne protejeaza, de regula, de majoritatea microorganismelor, insa nu in totalitate. Putem lupta impotriva germenilor cu ajutorul solutiilor dezinfectante, apei si sapunului.

 

Suprafetele si obiectele din bucatarie

Buretele si prosopul de bucatarie sunt obiecte problematice deoarece raman umede si tindem sa le utilizam pentru a duce la bun sfarsit mai multe activitati. Chiuveta din bucatarie nu este nici ea mai „breaza”, tocmai pentru ca o spalam cu buretele – un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Robinetul are parte de acelasi tratament, mai ales pentru ca in chiuveta se manipuleaza vasele murdare si alimentele crude. Si tot in bucatarie germenii se pot dezvolta in voie pe manerul frigiderului, butoanele aragazului etc.

 

Manerele si intrerupatoarele

Cam cat de des spalati si curatati clantele usilor, manerele sau intrerupatoarele? Destul de rar… evident. Indicat ar fi ca o data pe saptamana sa le curatati cu ajutorul servetelelor dezinfectante. Incercati sa nu utilizati acelasi servetel pentru a dezinfecta mai multe suprafete.

 

Portfardul si germenii

Ustensilele pe care le folosim pentru a ne machia au colturi, crapaturi, peri si reprezinta „caminul” perfect pentru anumite microorganisme. Microbii care se dezvolta pe aceste obiecte pot conduce la aparitia infectiilor pielii si ochilor. Puteti utiliza apa si sapun pentru a le curata, insa mult mai indicate ar fi solutiile speciale.

 

Rufele

Rufele proaspat spalate si lasate in masina chiar si pentru o perioada scurta de timp reprezinta un mediu propice pentru germeni. Daca le lasati in masina mai mult de 30 de minute, ar trebui sa porniti din nou programul de spalat.

 

Biroul, electronicele si microbii

Suprafete si obiecte pline de microbiIn medie, biroul de acasa poate gazdui mai mult de 400 de bacterii fata de vasul de toaleta. Si nu-i nimic de mirare aici avand in vedere ca toaleta este igienizata mult mai des. Tastatura, telefonul, tableta, telecomanda sunt si ele pline de microbi. Unde mai pui ca, uneori, le mai si imprumutam altor persoane. Si in cazul electronicelor se pot utiliza tot servetelele dezinfectante.

Daca va intrebati cum ajung germenii in casa, ei bine, chiar dumneavoastra ii aduceti. Spalati-va pe maini in mod corespunzator, iar hainele cu care veniti imbracati de afara ar trebui depozitate intr-un loc special sau puse in cosul de rufe.

 

Ruxandra Dumitrescu
Surse: Healthline.com; Webmd.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.