Revista care te menține sănătos

Wellness club

Mers pe jos vs alergare. Ce tip de miscare este mai eficient?

29 noiembrie 2017
Share

Mersul pe jos si joggingul sunt exercitii aerobice care intaresc sistemul cardiovascular, ajuta la arderea caloriilor si duc la o mai buna rezistenta fizica. Mersul pe jos este un exercitiu fizic de intensitate moderata si are un impact redus, in timp ce joggingul este un exercitiu fizic de o intensitate mai mare si ajuta la arderea unui numar mai mare de calorii pe minut.

Daca va intrebati care dintre ele are un impact mai mare, depinde foarte mult la ce anume ne referim: la pierderea in greutate, la recreere, sanatate, stil de viata etc. Mersul pe jos si alergarea prezinta unele beneficii comune, insa exista argumente pro si contra.

 

Beneficii comune

Mersul pe jos si alergarea sunt activitati care cresc ritmul cardiac, insa nu utilizeaza toata rezerva de oxigen a organismului. Ca si alte activitati de acest gen, mersul pe jos si joggingul vor ajuta la scaderea tensiunii arteriale, la reducerea tesutului adipos, vor intari muschii si oasele. Protejeaza impotriva atacului de cord si accidentului vascular cerebral, reduc riscul de diabet, osteoporoza, fracturi si anumite tipuri de cancer (de colon, prostata etc.). Barbatii vor fi cu siguranta incantati de faptul ca miscarea reduce riscul de disfunctie erectila. Miscarea protejeaza, in aceeasi masura, impotriva depresiei, stresului si reduce riscul de a dezvolta dementa pe masura ce inaintam in varsta.

 

Diferentele dintre mers pe jos si alergat

Beneficiile unui exercitiu fizic depind de trei elemente, si anume: intensitate, durata si frecventa. Aceste trei aspecte va pot ajuta sa decideti care forma de exercitiu este cea mai buna pentru dumneavoastra. Mersul pe jos si joggingul difera cand vine vorba de impact si intensitate. Cand mergeti pe jos, un picior ramane intotdeauna pe pamant, dar in momentul in care alergati, aterizarea se face tot timpul cu un impact mai mare. Spre deosebire de alergat, mersul pe jos nu produce leziuni musculo-scheletale. Pe de alta parte, intensitatea alergatului reprezinta un avantaj major si ajuta la controlul greutatii.

 

Avantaje

Mers pe jos vs alergare. Ce tip de miscare este mai eficient?Pentru a merge pe jos, nu aveti nevoie de niciun fel de training, nu aveti nevoie de haine sau de pantofi speciali. In plus, in timpul mersului pe jos nu va puteti rani, asa ca nu exista riscul de a suferi de leziuni si de a sta la pat. Pentru ca alergarea este un exercitiu mult mai intens, caloriile vor fi arse mult mai repede decat in timpul mersului pe jos. Ambele forme de miscare prezinta beneficii pentru sanatate, insa alergatul va poate ajuta sa obtineti rezultate mai bune intr-un timp mai scurt.

 

Mers pe jos sau jogging: ce vi se potriveste mai bine?

Expertii de la Harvard Medical School sustin ca mersul pe jos poate fi benefic pentru sanatate, dar si pentru pierderea in greutate, insa nu daca veti merge incet, ci daca veti grabi pasul. Seniorii supraponderali sau care sufera de artrita ar trebui sa aleaga mersul pe jos. Persoanele care nu sunt in forma ar putea sa inceapa cu mersul pe jos, si abia dupa aceea sa treaca la jogging. Chiar si oamenii care sunt in forma ar trebui sa inceapa orice sesiune de alergare cu cateva minute de mers pe jos pentru a se incalzi. Persoanele care sufera de probleme de inima sau de alte probleme mai grave trebuie sa consulte medicul specialist. „Doza” ideala de mers pe jos ar fi cam de 40-50 de minute pe zi, iar daca vorbim de jogging ar trebui sa alergam cam o jumatate de ora. Cand alergati este foarte important sa va imbracati adecvat si sa tineti cont de temperatura de afara.

 

Ruxandra Dumitrescu
Surse: Livestrong.com; Intelihealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.