Revista care te menține sănătos

Raceală și gripă

Ce trebuie sa faceti pentru a scurta durata racelii

8 noiembrie 2017
Share

Raceala nu are un tratament specific, insa exista numeroase metode prin care putem ameliora simptomele, ca durata si gravitate. Simptomele includ modificarea starii generale, febra, astenie, scaderea fortei musculare, inapetenta, insotite de afectare locala, reprezentata de rinoree, nas infundat, stranut repetat, tuse iritativa seaca.

Raceala se transmite prin picaturile Pflüge (picaturi eliminate in timpul stranutului), gradul de transmitere fiind ridicat in cadrul colectivitatilor, aglomeratiilor. Prezinta caracter sezonier, cu episoade mai frecvente in anotimpurile reci.Durata racelii comune este in jur de 4-7 zile, fiind variabila in functie de imunitatea individuala, precocitatea tratamentului, agresivitatea agentului patogen. Daca nu este tratata corect sau complet, poate duce la complicatii. Tratamentul simptomelor depinde de durata si gravitate. Iata cateva sfaturi cu ajutorul carora putem ameliora raceala.

 

1.  Folositi decongestionante nazale

Sunt folosite pentru a reduce inflamatia de la nivelul cailor nazale. Se gasesc sub forma de spray-uri sau pastile. Spray-urile nazale nu trebuie folosite mai mult de 3-5 zile, deoarece, daca sunt utilizate prea mult, apoi tratamentul este oprit, pot da aceleasi simptome de congestie nazala. Unii medici recomanda folosirea spray-urilor saline in locul celor bazate pe substante medicamentoase. Acestea pot fi utilizate timp indelungat fara sa aiba efecte adverse. Decongestionantele nazale medicamentoase pot creste tensiunea arteriala si pulsul. In general, daca aveti hipertensiune si o tineti sub control prin tratament, decongestionantele nu ar trebui sa reprezinte o problema.

 

2.  Apelati la medicamente pentru tuse…

Tusea ocazionala poate curata plamanii de substantele nocive patrunse la acest nivel. Insa, o tuse persistenta trebuie diagnosticata si tratata corespunzator. Medicamentele pentru tuse reprezinta o combinatie de decongestionante, antihistaminice, analgezice sau antipiretice (pentru durere si febra), ce opresc tusea. Intrebati medicul care dintre aceste combinatii este cea mai indicata pentru tusea dumneavoastra.

 

3.  … si pentru ameliorarea febrei si durerilor

Majoritatea medicamentelor pentru ameliorarea durerii poate contine in mod obisnuit substante cu efect asupra modurilor diferite in care simtim durerea. De exemplu, antiinflamatoarele nesteroidiene s-au dovedit eficace prin inhibarea formarii prostaglandinelor (substante chimice responsabile de producerea inflamatiilor) asupra intregului organism. Actiunea analgezica (scade durerea) si antipiretica (scade febra) a aspirinei este exercitata la nivelul sistemului nervos central. In doze mari, are actiune antiinflamatoare, iar in doze mici are o actiune antiagreganta plachetara de lunga durata (inhiba formarea plachetelor sangvine, ducand la subtierea sangelui).

 

4.  Si gargara ajuta

Poate ameliora eficient durerile in gat. Incercati sa dizolvati o lingurita de sare in apa calda si sa faceti gargara de patru ori pe zi cu acest amestec. Pentru a reduce senzatia de gadilatura din gat, incercati o gargara astringenta cu ceai care contine tanin.

5.  Apelati la suplimente

  • Ce trebuie sa faceti pentru a scurta durata raceliiVitamina C unele studii arata ca poate reduce durata unei raceli cu 24-36 de ore. Aveti grija cu dozajul, intrucat dozele mari pot cauza dureri de stomac si diaree.
  • S-a demonstrat ca echinacea reduce durata si severitatea racelilor cu 10-30%. Nu este recomandata persoanelor cu boli autoimune, precum artrita reumatoida sau lupus.
  • Zincul a devenit, in ultima vreme, un tratament popular pentru raceala. Administrat in primele zile de la aparitia racelii, poate ameliora o infectie de la nivelul tractului respirator superior.
  • Probioticele – multi dintre noi nu stiu ca probioticele au un rol semnificativ intr-o raceala. Ele sunt bacteriile „bune” ce mentin sanatatea intestinelor, avand astfel rol in apararea intregului organism, nu numai a tractului digestiv. Atunci cand exista bacterii „bune”, este greu ca o bacterie patogenica, ce patrunde in organism odata cu raceala, sa se si instaleze aici.

Miscarea facuta regulat intareste imunitatea, dar in niciun caz nu exagerati cu efortul daca sunteti raciti. Este recomandat repausul la pat si consumul a cat mai multe lichide (aproximativ 2 l pe zi: apa plata, ceaiuri, sucuri naturale), dupa caz antitusive.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.