Revista care te menține sănătos

Wellness club

Practicam sport pe canicula?

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
4 iulie 2022
Share
Practicam sport pe canicula?

Facem sport pe canicula sau avem o scuza „oficial” acceptata pentru a spune pas efortului fizic? Iata care sunt principalele recomandari ale specialistului.

Din cauza programului incarcat, a problemelor si obligatiilor familiale, la care se adauga predispozitia la sedentarism, putini sunt cei care isi fac timp pentru a practica o activitate fizica. Nu spune nimeni sa mergeti zilnic la sala sau sa alergati in fiecare dimineata in parc.

Insa, cu cat includeti mai repede sportul in viata dumneavoastra, cu atat mai bine. Multi isi pun intrebarea: in ce parte a zilei este mai bine sa facem sport? Raspunsul este diferit pentru fiecare persoana in parte, deoarece suntem diferiti constitutional, iar ceea ce este cu adevarat important este stabilirea unui program saptamanal de sport care sa devina treptat un obicei. Avantajul practicarii unei activitati fizice de dimineata este ca in urma acesteia ramanem cu un tonus bun atat fizic, cat si psihic pe parcursul intregii zile. Pe de alta parte, cei care fac sport seara ard caloriile si elimina tensiunea si stresul acumulate peste zi.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort, supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.

Peste 32° Celsius, evitati orice fel de sport…

Exista persoane la care activitatea fizica este daunatoare. De regula, printre acestea se numara persoanele cu afectiuni serioase cardiovasculare si cele cu boli ce tin de aparatul osos, la acestea din urma efortul fizic cauzand un disconfort semnificativ. De asemenea, exista situatii in care si la cei perfect sanatosi activitatea fizica poate fi daunatoare. Un exemplu in acest sens il reprezinta temperaturile peste 32° Celsius. In aceasta situatie medicii recomanda evitarea efectuarii sportului de orice fel.

… si eforturile prelungite

Indiferent de gradul de antrenament al unei persoane, este bine ca in timpul caniculei sa evitati eforturile prelungite. In caz contrar, organismul este suprasolicitat si pot fi agravate afectiuni preexistente sau pot aparea atacuri ce se manifesta prin senzatie de constrictie toracica si respiratie ingreunata. Nu de putine ori s-a intamplat ca persoanele care ignora recomandarile medicilor sa resimta greata, ameteli si sa ajunga chiar la pierderea cunostintei.

Persoanele sedentare trebuie sa stie ca prin practicarea exercitiilor fizice aparatele si sistemele organismului isi vor creste performantele functionale si isi vor imbunatati activitatea, consolidandu-si structura. Asa ca va sfatuim sa va plimbati cat mai mult, sa inotati, sa mergeti cu bicicleta, dar in intervalul orar recomandat.

sport pe canicula

Facem sau nu activitate fizica vara?

A nu se intelege gresit din acest articol ca vara nu se recomanda practicarea sportului. Ceea ce vrem sa subliniem este ca vara, in zilele toride, este de preferat sa se evite sportul, pe cat posibil. Se poate merge in zilele foarte calduroase la orice sala de sport prevazuta cu aer conditionat. De asemenea, pe parcursul verii inotul in bazine special amenajate este o varianta agreabila de a face miscare si de a suporta mai usor temperaturile ridicate. Daca totusi vreti sa faceti sport si la astfel de temperaturi (pe canicula), dar resimtiti dureri de cap, crampe musculare, ameteli, greata, stare de voma si de lesin in timpul activitatii fizice, este bine sa sistati efortul. Daca simptomatologia nu se remite, prezentati-va la medic.

Sfaturi practice de vara pentru iubitorii de miscare

  • Purtati un echipament lejer, de preferat din bumbac. Evitati materialele sintetice!
  • Aveti in permanenta cu dumneavoastra o sticla de apa sau un lichid izotonic de rehidratare. Ocoliti sucurile acidulate si energizantele!
  • Evitati sa faceti sport in intervalul orar 11.30-17.30, deoarece in aceasta perioada temperaturile sunt extrem de ridicate.
  • Nu faceti imediat dupa efortul depus dusuri reci pentru a va racori. Trecerea de la o temperatura la alta poate dauna organismului.
  • Chiar daca afara este canicula incepeti programul de sport printr-o incalzire. Nu treceti brusc la efort fizic intens.
  • In cazul in care nu puteti respecta intervalul orar recomandat, utilizati creme cu protectie solara si o sapca pentru a va proteja capul!

Este recomandat sa beti cat mai multe lichide daca faceti efort fizic, cu atat mai mult daca faceti sport pe canicula. Cantitatea minim eficienta este de 200-220 ml (aproximativ un pahar) la 30 de minute. In acest fel, organismul este hidratat corespunzator si termoreglarea se desfasoara in mod corect. Cu atat mai mult persoanele care iau diuretice ar trebui sa aiba grija sa nu se deshidrateze.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.