Revista care te menține sănătos

Wellness club

Masuri de siguranta la plaja si piscina

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
6 iunie 2022
Share
Masuri de siguranta la plaja si piscina

Atunci cand sunteti afara si in apa, apelati la lotiunile de corp rezistente la apa. Ar trebui sa aplicati destula crema pe tot corpul, inclusiv pe picioare, nas, urechi si buze. Nu asteptati pana ajungeti la plaja sau la piscina. Aplicati o lotiune de corp cu factor de protectie solara (SPF) cu 30 de minute inainte de a iesi din casa. Cu cat factorul de protectie este mai mare – pana la 50  SPF – cu atat protejeaza mai bine impotriva razelor UV. Reaplicati la fiecare 2 ore.

Metodele de protectie ajuta la evitarea arsurilor solare. Razele UV sunt cele mai puternice intre orele 10:00 si 16:00, chiar daca afara nu este foarte cald. Cautati protectie in umbrelele de plaja, palarii voluminoase, ochelari de soare, tricouri cu maneca lunga si pantaloni vaporosi. In general, imbracamintea deschisa la culoare, din bumbac, protejeaza cel mai bine pielea de soare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Rehidrafort cu aromă de portocale, recomandat în stări de deshidratare, când organismul pierde cantităţi mari de apă prin diaree, vărsături sau transpiraţie.

Cunsumati multa apa

O singura sticla mica de apa nu este suficienta, doar daca o reumpleti continuu. Conform Institutului de Medicina, cei mai multi adulti au nevoie de 11-15 cani cu apa sau alte lichide pe zi pentru a fi complet hidratati. Daca, insa, ramaneti activi fizic sau sunteti expusi la vremea foarte calda, aveti nevoie de si mai multa apa. Bauturile pentru sport sunt recomandate dupa un joc intens de volei pe plaja, dar si apa este pe deplin recomandata.

Fara alcool in preajma apei

Alcoolul si inotul nu se amesteca. Alcoolul va poate afecta judecata si incurajeaza un comportament daunator. De asemenea, joaca un rol important in procesul de deshidratare. Transpiratia, varsaturile si diareea pot merge mana in mana cu un consum excesiv de alcool si poate rezulta o deshidratare masiva.

Asigurati-va ca aveti o trusa de prim ajutor

O trusa mica de prim ajutor previne accidentele minore care va pot strica ziua. Luati un gel cu aloe vera pentru a ameliora arsurile solare, un unguent cu antibiotic, analgezice (medicamente pentru durere), bandaje impermeabile, comprese sterile si spirt, crema cu hidrocortizon pentru muscaturile de insecte, o penseta in cazul in care va intra ceva in picior, picaturi de urechi in caz de otita externa (ce apare in mod frecvent la inotatori), otet pentru intepaturile meduzelor, dezinfectant de maini si un spray pentru insecte.

Masuri de protectie suplimentare

Persoanele care se ingrijoreaza pentru sanatate ar trebui sa ia masuri de protectie suplimentare, chiar si intr-o calatorie de o zi. Daca luati medicamente, asigurati-va ca aveti pastile pentru toate zielele de sedere. Unele medicamente pot creste sensibilitatea la soare. Altele pot fi afectate de temperaturile inalte. Luati in considerare o vizita la medic inainte de plecare pentru a fi sfatuiti de aceste interactiuni.

res_inainte de luat gustari

Luati gustari „prietenoase” in zilele toride

Achizitionati o lada frigorifica si luati la pachet in calatorie fructe proaspete, legume sau covrigei. Raciti toata mancarea gatita inainte de a o pune in lada frigorifica. Evitati sticlele pentru a nu se sparge, iar daca temperatura este mai mare de 30° C, nu lasati alimentele afara mai mult de o ora.

Relaxarea pe plaja

Daca planuiti o calatorie la mare, luati jucarii speciale pentru plaja (galetusa si lopetica) pentru a mentine buna dispozitie a copiilor. Chiar daca acestea sunt facute pentru plaja, copiii necesita supraveghere constanta, chiar daca inoata sau stau la soare. In mod cert, acestia nu trebuie lasati sa inoate singuri. Pentru copii, este indicata purtarea de slapi pentru a le proteja picioarele de nisipul fierbinte sau de scoicile sparte.

Mentineti siguranta la piscina si in parcurile acvatice

Respectati intotdeauna regulile legate de comportament si de limitele de inaltime pentru a sti care dintre atractii sunt portivite pentru varsta copilului si abilitatea acestuia de a inota. Copiii cu probele de sanatate, precum cei cu diaree, ar trebui sa stea departe de apa.

Articolele de plaja gonflabile

Copiii si adultii care folosesc articole de plaja gonflabile ar putea avea dificultati in a-si mentine pozitia corecta pe acestea si pot rezulta intamplari neplacute. Aratati-le copiilor cum sa inoate, invatati-i sa respecte puterea apei si insistati sa inoate impreuna cu un prieten.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.