Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Cum combatem rapid si eficient indigestia

22 noiembrie 2013
Share

Indigestia sau dispepsia ar putea fi considerata un simptom al organismului si nu neaparat o afectiune in sine. Macar o data in viata, toata lumea s-a confruntat cu o indigestie iar dieta joaca un rol crucial. Indigestia poate aparea, de asemenea, ca o urmare a unor boli precum gastrita, pancreatita cronica, ulcerul peptic, precum si a altor boli de stomac. Cand luam masa pe fuga, atunci cand suntem anxiosi si stresati, cand luam antibiotice sau steroizi, sau cand consumam alimente picante, in toate aceste cazuri poate aparea indigestia.

Simptomele de indigestie pot include dureri de stomac, stari de greata, disconfort, diaree, aciditate, dureri de cap, gaze la stomac etc.

Din fericire, exista cateva remedii rapide si sigure care va pot ajuta sa scapati de indigestie.

Legumele verzi

Primul si cel mai important remediu impotriva indigestiei este sa reduceti aportul de carne si alimente procesate. Introduceti in dieta dumneavoastra alimentele bogate in fibre de cel putin doua ori pe zi. Exista cateva legume recomandate in caz de indigestie precum mazarea, broccoli dar si patrunjelul.

 

Ceaiurile din plante – remedii naturiste impotriva indigestiei

Ceaiurile din plante sunt, fara indoiala, benefice in caz de indigestie. Ceaiul de musetel este benefic in general pentru orice fel de problema digestiva. De asemenea, ceaiul de menta este foarte bun in astfel de cazuri. Pregatiti-va acasa astfel de ceaiuri, mai ales ca ceaiul de menta este si foarte aromat.

 

Ceai verde cu ghimbir si scortisoara

Ceaiul verde este intotdeauna un remediu excelent pentru digestie. Puteti adauga ghimbir si lamaie pentru ca au proprietati antibacteriene. In plus, scortisoara va da un gust bun ceaiului. Asadar, puneti in cana de ceai extract de ghimbir, adaugati suc de lamaie si un bat de scortisoara.

 

Bicarbonatul de sodiu, sucul de fructe, laptele batut lupta cu indigestia

Intr-un pahar cu apa minerala plata, puneti jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu si amestecati bine. Beti continutul paharului incet si veti observa o imbunatatire. Intr-un pahar cu lapte batut, pisati cateva frunze de coriandru si curry si amestecati bine. Cu fiecare inghititura va veti simti mult mai bine. Sa nu uitam nici de sucul de fructe, care trebuie consumat dupa masa pentru a functiona impotriva indigestiei. Cel de ghimbir sau lamaie chiar functioneaza.

Pentru a nu va confrunta cu indigestia, beti lichide dupa si nu in timpul mesei, relaxati-va dupa ce mancati, evitati alimentele picante, evitati alcoolul, renuntati la fumat, incercati sa nu mancati foarte repede, reduceti aportul de cofeina, evitati sa purtati haine foarte stramte, nu faceti exercitii fizice cu stomacul plin, asteptati cel putin 3 ore inainte de a merge la culcare. Daca prezentati simptome precum pierderea in greutate, pierderea apetitului, dureri severe ale abdomenului, adresati-va medicului specialist. Simptome similare cu ale indigestiei pot fi provocate de atacurile de cord. Daca indigestia este insotita de transpiratie, de dureri care radiaza in zona maxilarului, gat sau brate, cereti imediat ajutor de urgenta.

Ruxandra Raica

Surse: webmd.com; ihomeremedy.net

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.