Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Bauturile acidulate – ce contin si ce boli pot provoca?

19 noiembrie 2013
Share

In urma cu ceva timp, bauturile acidulate si dulci reprezentau un rasfat ocazional. Astazi insa, pentru foarte multi oameni nu trece nici macar o zi fara a consuma o astfel de bautura. Fie ca mergeti la serviciu, la cumparaturi, iesiti cu prietenii sau mergeti la un film, parca nu va puteti abtine din a le cumpara si a le consuma. Cu toate acestea, foarte multi dintre noi stiu ca nu sunt deloc sanatoase, insa nu se pot abtine. Poate suna alarmant, insa studiile in domeniu arata ca aceste sucuri pot provoca probleme grave.

Chiar si consumul moderat – doua cutii pe saptamana – poate aduce modificari metabolismului si nu numai. Aceste bauturi cresc riscul bolilor de inima, hipertensiune arteriala, insuficienta hepatica etc. La copii, ele pot fi legate de pofta de mancare, de dependenta de anumite alimente.

 

Ce contin bauturile acidulate

Bauturile acidulate pot conduce la aparitia inflamatiilor in vasele de sange si scad nivelul colesterolului “bun” HDL. De vina pentru aparitia acestor probleme ar fi zaharul prezent in cantitati mari in aceste bauturi racoritoare. In cadrul unui studiu realizat de catre expertii din Marea Britanie s-a constatat ca doar doua cutii de bautura carbogazoasa pe saptamana dubleaza riscul de cancer pancreatic.

Bauturile racoritoare pe baza de concentrat de fructe pot provoca leziuni hepatice pe termen lung. Se pare ca oamenii care consuma acest tip de suc o data pe zi sunt expusi riscului dezvoltarii bolilor de ficat – ciroza, dar si cancerului la stomac. Nivelul de fructoza din sucurile care contin concentrat de fructe “coplesesc” ficatul, conducand la acumularea de grasime.

Expertii de la Universitatea College London au descoperit ca, in cazul copiilor, sucurile acidulate pot provoca dependenta. Tocmai de aceea, la varste mici parintii trebuie sa evite sa le dea copiilor sa consume astfel de bauturi, ce pot practic stabili obiceiurile pe tot parcursul vietii unui copil. Metabolismul acestora poate suferi modificari importante.

 

Zaharul, cel mai nociv ingredient din bauturile carbogazoase

Medicii avertizeaza ca cel mai mare pericol din aceste bauturi nu vine din aditivii pe care ii contine, arome sau coloranti, ci din zahar. Zaharul poate conduce la obezitate, una dintre cauzele majore ale cancerului. De asemenea, creste riscul de diabet tip II, boli de inima, accident vascular cerebral.

In plus, supraconsumul de zahar este legat de depresie, pierderea  memoriei, tulburari de invatare. Pe langa toate acestea, astfel de bauturi pot dauna dintilor deoarece contin substante care ataca smaltul. Anumiti conservanti din sucurile acidulate altereaza structura oaselor pentru ca opresc absorbtia de calciu. Cofeina din aceste sucuri va poate face hiperactivi, mai ales ca pe langa aceste sucuri unele persoane consuma si cafea in fiecare zi. Astfel apar palpitatiile, apare vasoconstrictia, creste tensiunea arteriala. Sa nu uitam de colorantii sau de aromele care provoaca hiperactivitate.

 

 

Ruxandra Raica

Sursa: dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.