Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Factori de risc in aparitia fibromialgiei

25 iulie 2018
Share

Fibromialgia este o afectiune cronica, suparatoare, care se manifesta prin aparitia unei sensibilitati dureroase la nivelul muschilor si al tendoanelor. Pe langa aceasta, tabloul simptomatic al fibromialgiei mai poate cuprinde o serie de alte semne si simptome.

Acestea sunt reprezentate de furnicaturi cu diverse localizari, dureri de cap si simptome pseudogripale, care nu sunt specifice pentru aceasta boala, putand induce in eroare medicul. Partea buna insa este ca nu afecteaza musculatura sau tesuturile moi, fiind astfel considerata un sindrom, si nu o boala in adevaratul sens al cuvantului. Inca nu se cunosc cu exactitate cauzele fibromialgiei, dar au fost propuse o serie de teorii care au incriminat o posibila sensibilitate exagerata a celulei nervoase, dezechilibre chimice la nivelul creierului care scad toleranta la durere. Nu in ultimul rand, dezechilibrele hormonale care implica hormonul de crestere si cortizolul.

Studiile de ultima ora sustin teoria conform careia fibromialgia ar putea fi cauzata de infectiile virale si bacteriene insa, din pacate, nu s-a dovedit cu exactitate relatia de cauzalitate dintre acestea. Se pare ca fibromialgia este o afectiune mai frecventa la femei decat la barbati.

 

Tabloul clinic al fibromialgiei

Cercetatorii au identificat punctele fierbinti aflate de-a lungul intregului corp, incepand cu cap, gat, umeri si continuand cu genunchi si coapse, la nivelul carora pacientul poate prezenta dureri extrem de severe. Pe langa acestea, pacientul cu fibromialgie poate sa mai acuze: tulburari de somn, astenie fizica, amorteli, uscaciunea gurii si a ochilor, rigiditate musculara matinala si modificari ale dispozitiei, care pot merge pana la depresie.

Posibile cauze

Se pare ca, de cele mai multe ori, nu este vorba de o singura cauza, ci de mai multe, motiv pentru care medicul trebuie sa faca o anamneza cat mai riguroasa pacientilor cu fibromialgie. Incriminate ar fi:

  • Transmiterea ereditara a fost postulata printre primele cauze de fibromialgie, cu atat mai mult cu cat mama este cea care sufera de aceasta boala.
  • Dezechilibrele chimice si hormonale de la nivelul celulei nervoase pot contribui la aparitia acestei afectiuni. Cercetatorii care au studiat creierul pacientilor cu fibromialgie au demonstrat anomalii ale reglarii normale de serotonina si somatomedina C. Toate aceste dezechilibre sunt incriminate atat in aparitia durerilor de cap, cat si a durerilor difuze de la nivelul intregului corp.
  • Persoanele care nu se odihnesc suficient si care au tulburari de somn sunt mai predispuse la aparitia fibromialgiei decat restul populatiei.
  • Analiza statistica in cazul fibromialgiei a aratat ca aceasta boala este mai frecvent apanajul varstei mijlocii, desi poate aparea si la copii sau la varstnici.
  • Se pare ca persoanele diagnosticate cu afectiuni reumatologice (lupus eritematos, poliartrita reumatoida) au un risc mai mare de a dezvolta simptomatologia caracteristica fibromialgiei. In acest caz, este extrem de dificil de facut diferentierea neta intre aceste afectiuni.

In acest context, aparitia durerilor difuze cu multiple localizari ar trebui sa fie un semnal de alarma. In ceea ce priveste diagnosticul fibromialgiei, nu exista teste specifice, fiind suficienta prezenta simptomatologiei tipice si decelarea sensibilitatii in cele 11 dintre cele 18 puncte dureroase existente.

 

 

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.