Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Hipocalcemia – cum ne refacem rapid

22 octombrie 2013
Share

Expresia „cadere de calciu” se refera, de fapt, la hipocalcemie sau spasmofilie, deci un nivel scazut de calciu in organism. Exceptand contractiile musculare, care sunt foarte dureroase, in general nu apar complicatii ale acestei probleme. Totusi, simptomele sunt neplacute si reprezinta un factor de stres care altereaza calitatea vietii.

De aceea, trebuie sa va prezentati neaparat la medic. E important ca acesta sa vada daca intr-adevar este vorba de o lipsa reala a calciului ionic din organism (sa monitorizeze hipocalcemia totala), deoarece, de multe ori, manifestarile sunt puse gresit pe seama lipsei de calciu. Acestea pot fi cauzate si de alte tulburari sau de unele dezechilibre hidroelectrolitice: de exemplu, lipsa de magneziu, sodiu, de potasiu sau clor. Ori poate fi vorba despre diferite afectiuni neurologice si musculare, care nu se traduc neaparat prin lipsa de calciu.

Mineral indispensabil vietii, calciul este implicat in procesele metabolice si sustine celulele organismului. El are un rol esential in cresterea si dezvoltarea sistemului osos, previne osteoporoza, contractiile musculare si ale muschiului inimii si asigura buna functionare a sistemului nervos.

 

Pot aparea ameteli si senzatia de sufocare

In cazul unei asa-numite caderi de calciu, pacientul poate resimti pe moment: spasme musculare, pierderi de memorie, tremor, ameteli, intunecarea vederii, senzatie de sufocare sau chiar lesin, furnicaturi in membre, insomnie, irascibilitate si halucinatii. Pe termen mai lung, simptomele ce pot da de banuit sunt: caderea parului, asprirea pielii, fragilitatea unghiilor, lipsa poftei de mancare ori candidoze frecvente.

 

Trebuie tratate cauzele care au dus la „caderea de calciu”

Daca, intr-adevar, este vorba de o carenta de calciu, trebuie vazute cauzele care duc la aceasta problema, ce pot fi multiple: incepand cu lipsa vitaminei D si pana la pierderile acestuia din organism. Deci diagnosticul este complex, iar tratamentul este cel al cauzei, astfel ca „revenirea” din starea de rau se face rapid in functie de tratamentul bolii care a provocat-o. Daca se ajunge la medic in timp util, este posibil sa fie nevoie de solutii perfuzabile, hidroelectrolitice sau de reechilibrare, care pot fi salvatoare. Lipsa de miscare, abuzul de diuretice si anticonceptionale luate perioade indelungate, diabetul, anemia si dereglarile netratate ale tiroidei duc si ele la aparitia „caderilor de calciu”.

 

Ce faceti in cazul unui episod de hipocalcemie

In cazurile in care ati mai suferit episoade de hipocalcemie, iar problema este deja diagnosticata si simptomele sunt clare (carcei si contracturi musculare), e important sa nu va panicati in momentul in care incepeti sa va simtiti rau. Luati o tableta efervescenta de calciu, apoi incercati sa va odihniti si sa va hidratati corespunzator. Rugati oamenii din jur sa se indeparteze de dumneavoastra si, eventual, sa deschida o fereastra sau sa porneasca aparatul de aer conditionat. Modificarea temperaturii aerului va ajuta persoana sa-si revina mai usor din starea de panica.

Pentru a evita „caderile de calciu”, trebuie sa aveti o alimentatie sanatoasa, bazata cat mai mult pe fructe si legume crude, dar care sa cuprinda si produse bogate in calciu si vitamina D, cum ar fi: fasolea alba, galbenusul, broccoli, lapte de soia, spanac, somon, migdale sau produse lactate degresate. Apoi, nu faceti exces de carne, paine, cafea, alcool si lapte.

 

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Laurentiu Luca

Directorul Centrului Medical PULS

Tel. 021/97 33

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.