Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Indiciile pe care ni le dau visele despre sanatate

21 octombrie 2013
Share

S-ar putea sa puneti la indoiala semnificatiile viselor. Oamenii de stiinta spun insa ca visele pot oferi de fapt indicii vitale despre sanatatea generala – si pot reprezenta chiar un avertisment timpuriu in ceea ce priveste anumite afectiuni, chiar cu cativa ani inainte de manifestarea simptomelor fizice. De ce visam exact ii pune inca in dificultate pe experti si provoaca dezbateri aprige. Ceea ce stim insa este ca visam de patru-sase ori pe noapte, dar ne amintim doar doua-trei vise intr-o saptamana. Motivul pentru care ne amintim un vis este acela ca ne trezim in mijlocul sau, pentru ca, daca ne-am trezi la sfarsitul lui, nu ni l-am mai aminti.

 

In plus, nu visam toata noaptea. Creierul incepe sa creeze visele numai atunci cand trecem in starea numita miscare rapida a ochilor, faza somnului in care se produc cele mai numeroase si intense vise. Asadar… ce ai visat in ultimul timp?

 

Vise urate, cosmaruri

 

Posibile cauze: betablocantele, boli de inima, migrene, lipsa somnului

Betablocantele impotriva hipertensiunii arteriale se pare ca pot provoca cosmaruri. Medicamantele ajuta la largirea vaselor de sange insa expertii sunt de parere ca ar putea afecta in mod indirect anumite substante chimice din creier, care apoi declanseaza cosmarurile. Visele urate ar putea indica o inima nu tocmai sanatoasa. In urma unui studiu publicat in Netherlands Journal of Medicine s-a descoperit ca bataile neregulate ale inimii cresc riscul de cosmar de trei ori, in timp ce durerile in piept de sapte ori. Tocmai de aceea, oamenii cu probleme de inima sunt mai susceptibili sa sufere de probleme de respiratie care pot reduce nivelul de oxigen din creier. Cosmarurile pot fi, de asemenea, un avertisment impotriva migrenelor. Aceste dureri de cap chinuitoare pot lovi peste noapte. Una dintre teorii spune ca ar putea provoca schimbari in creier.

 

Visati ca sunteti atacati

Posibile cauze: Alzheimer sau Parkinson

Visele stresante precum acelea in care sunteti atacati sau urmariti pot fi un semnal al unor boli precum Alzheimerul sau Parkinsonul. Persoanele care-si misca membrele energic in timp ce dorm se pare ca ar suferi de o tulburare de comportament in timpul somnului, care ar fi cauzata de o deteriorare a partii creierului ce controleaza siguranta viselor si care ne impiedica sa actionam in vise. Aceasta afectiune determina cosmaruri violente, vise suparatoare care adesea conduc la lovirea partenerului in somn. Peste 10 ani s-ar putea sa suferiti de Alzheimer.

 

Vise care va trezesc devreme

Posibile cauze: o masa cu alimente grase, obezitate, stres, depresie

Alimentele grase raman in stomac o perioada mai lunga de timp. Acest lucru pune presiune pe valva dintre stomac si esofag, aceste alimente declansand arsurile la stomac. Si de obicei se intampla in primele ore dupa ce ati adormit. Insa dimineata apare refluxul gastro-esofagian, un lucru comun in cazul persoanelor supraponderale.

Sa nu uitam nici de visele erotice care, desi sunt normale la orice varsta, se intetesc pe masura ce imbatranim. Persoanele intre 60 si 70 de ani sunt cele care se confrunta cel mai des cu astfel de vise. Nu semnifica mai nimic, ci sunt doar conectate cu un nivel crescut de creativitate.

 

 

Ruxandra Raica

Sursa: dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.