Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Toamna poate debuta cu astm, sinuzita, reumatism

28 septembrie 2017
Share

Pentru unele categorii de persoane, odata cu venirea toamnei apar si problemele de sanatate. Acestea pot fi legate de diversi alergeni sau poluanti din aer, cum este cazul astmului si sinuzitelor, ori pot fi in stransa legatura cu schimbarile de temperatura – de exemplu, reumatismul.

Atat pentru sinuzite, cat si pentru astm si alergii respiratorii in general, principala recomandare este imunizarea. Acest lucru se poate realiza cu aerosoli, cu aer incarcat cu ioni, pe litoral sau in cadrul salinelor naturale ori artificiale. Trebuie evitate pe cat posibil picaturile (intrucat creeaza dependenta) si mediile in care persoanele (in mod special cele cu astm) pot sa contracteze aceste infectii, pentru ca la unele se declanseaza la poluanti, la altele in contact cu virusuri si bacterii.

Potrivit datelor statistice actuale, in Europa sunt inregistrate 32 de milioane de persoane care sufera de astm bronsic, iar in Romania, 1 milion de persoane, dintre care cei mai multi sunt copii. Asadar, chiar daca astmul se manifesta periodic, el trebuie tratat permanent pentru a preveni manifestarile si, la nevoie, pentru a le calma atunci cand apar.

 

Lavajul zilnic al narilor previne crizele de astm

Apoi, fiti atenti la igiena corecta a cailor respiratorii/nasului, care se poate face prin lavajul nazal. Cele mai multe persoane apeleaza la metoda clasica: folosesc apa cu sare, dar mai nou se poate apela la o varianta tehnica. Mai exact, exista dispozitive speciale in care se introduce apa cu diverse solutii minerale pentru a spala fiecare nara in parte. Dispozitivele si solutiile respective se pot gasi in farmacii, iar procedura nu e dureroasa deloc. Pur si simplu stati aplecat deasupra chiuvetei si faceti lavajul, indicat si copiilor dupa varsta de trei ani (cei mai mici de trei ani nu stiu inca sa se coordoneze prea bine). Procedura ar trebui sa faca parte din ritualul zilnic, la fel ca spalatul pe dinti, pentru a fi siguri ca nu raman poluanti la nivelul cailor respiratorii, mai ales daca sunteti predispusi la sinuzita sau la crize de astm.

Mucoasa nazala uscata duce la sinuzita

Atentie! Sinuzitele pot aparea si din cauza utilizarii aparatului de aer conditionat. Acesta usuca mucoasa nazala, la fel cum o usuca si incalzirea artificiala a incaperii (prin calorifere) pe parcursul iernii. De aceea, in acest caz este importanta o buna umidificare a mucoasei nazale. O solutie foarte productiva si usoara este aplicarea unui unguent sau, pur si simplu, a unei creme hidratante pe mucoasa din interior. Puteti folosi si crema obisnuita de maini sau de corp.

 

Diferentele de temperatura agraveaza reumatismul

Reumatismul este declansat toamna de diferentele de temperatura. Un remediu foarte eficient, ce poate fi folosit ca masura de urgenta, este reprezentat de compresele calde si, daca ar fi sa urmam varianta naturista, de saculetii cu sare calda. De asemenea, trebuie sa aveti la indemana si antiinflamatoare pentru calmarea durerii. Insa cel mai indicat ar fi sa preveniti, nu sa tratati! In acest sens, ideal ar fi un sejur intr-o statiune cu bai termale, unde puteti face si diverse proceduri de fizioterapie, astfel incat reumatismul sa nu se mai declanseze toamna sau iarna.

Multe persoane stiu ca aproximativ din a doua saptamana a lunii septembrie incepe „spectacolul” crizelor de astm si al episoadelor de sinuzita, asa ca isi administreaza tratament inca de la inceputul lunii. Dar nu trebuie exclusa nici varianta in care afectiunile apar pe parcursul intregului an si devin acute, caz in care e nevoie de un tratament de durata. De aceea, cine e predispus la sinuzita sau crize de astm ar trebui sa fie in evidenta unui medic alergolog sau ORL.

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Ioana Vartosu

Medic medicina de familie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.