Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Apneea de somn – ce este si care sunt cauzele?

27 iunie 2018
Share

Apneea de somn reprezinta o conditie destul de frecventa, caracterizata de o reducere periodica sau de o oprire completa a respiratiei in timpul somnului. Exista doua tipuri de apnee de somn: obstructiva si centrala. Apneea mixta se refera la combinatia celor doua. Apneea este definita ca  o pauza respiratorie de 10 secunde, caracterizata prin reducerea fluxului respirator cu 25% fata de valoarea normala. O reducere mai putin severa se numeste hipopnee.

Mecanismul care sta la baza acesteia este diferit pentru tipurile de apnee. In mod normal, creierul trimite un semnal catre muschii respiratori pentru a aduce aerul in plamani. In apneea de somn centrala, creierul nu trimite acest semnal in mod corespunzator, cauzand o respiratie intrerupta si neregulata. In apneea obstructiva, creierul trimite acest semnal corespunzator, iar muschii incearca sa initieze respiratia, insa fluxul de aer catre plamani este blocat, cauzand reducerea respiratiei si a fluxului de aer catre plamani.

In general, apneea de somn este rara in randul copiilor. Frecventa sa creste odata cu varsta si este mai frecventa in randul barbatilor. Apneea de somn obstructiva este mai frecventa decat apneea centrala si este estimat ca 25% dintre adulti au riscul de a o dezvolta. Apneea de somn poate duce la un somn intrerupt, somnolenta in timpul zilei si la insomnie. Daca nu este tratata, poate duce la conditii medicale mai severe, precum hipertensune, cardiopatie congestiva, hipertensiune pulmonara, accidente vasculare cerebrale sau chiar la deces.

Cauze ce determina apneea de somn

Cauzele sale depind de tipul de apnee: daca este centrala sau obstructiva.

  1. Apneea de somn centrala se imparte in doua categorii: primara (atunci cand nu are o cauza determinata) si secundara (cand este o consecinta a altei boli). Ea poate avea mai multe cauze:
  • Accident vascular cerebral
  • Boli cardiace
  • Medicamente
  • Anomalii congenitale
  • Altitudini inalte

Creierul regleaza respiratia prin monitorizarea nivelului de oxigen si de dioxid de carbon din sange. Daca nivelul oxigenului este scazut si cel al dioxidului de carbon este crescut, creierul trimite semnale catre muschii respiratori pentru a intensifica respiratia. In apneea de somn, acest mecanism este intrerupt.

  1. In apneea de somn obstructiva, cauzele care determina reducerea fluxului de aer spre plamani includ:

Care sunt factorii de risc in apneea de somn?

  • Obezitatea
  • Medicamentele sedative si alcoolul
  • Bolile neuromusculare (de exemplu, accident vascular cerebral)
  • Infectii ale tractului respirator superior
  • Fumatul

Care sunt simptomele in apneea de somn?

  • Oboseala si somnolenta in timpul zilei
  • Insomnie
  • Scaderea atentiei si a capacitatii de concentrare
  • Anxietate si iritabilitate
  • Dureri de cap
  • Dificultati in a efectua sarcinile normale zilnice

 

Apneea de somn obstructiva poate fi asociata si cu alte complicatii pe termen lung daca nu este diagnosticata la timp si tratata corespunzator. Aceste complicatii includ hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, batai ale inimii neregulate, chiar deces.

Cand apelam la medic si ce investigatii putem face

Daca sunt prezente semnele si simptomele care sugereaza o apnee de somn, trebuie sa apelam la medicul de familie pentru un control initial si, apoi, la un medic neurolog sau pneumolog pentru investigatii si tratament. Evaluarea medicala incepe cu detalierea unor conditii de sanatate si de mediu, precum precizarea unor boli cardiace sau pulmonare prezente, daca se consuma alcool sau tutun, o lista a medicamentelor folosite si a simptomelor actuale.

Se va acorda atentie deosebita examenului inimii si plamanilor, masurarii greutatii corporale, evaluarii circumferintei gatului si examinarii cavitatii orale, a faringelui si a pasajului nazal. Se vor intreba si membrii familiei in legatura cu somnul pacientului, daca sforaie, daca exista probleme respiratorii sau alte simptome ale apneei de somn.

 

Roxana Mateescu

Studenta anul VI

UMF „Carol Davila” Bucuresti

Sursa: Emedicinehealth.com

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.