Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Modalitati prin care scapati de dependenta de dulciuri

29 ianuarie 2013
Share

Daca inghetata, prajiturelele, torturile si sucurile carbogazoase indulcite sunt slabiciunile dumneavoastra si incercati cu orice pret sa scapati de acest „calcai al lui Ahile” pentru a va mentine silueta, specialistii, in frunte cu celebrul doctor Mehmet Oz, vin cu solutii simple prin care puteti spune adio acestei pofte necontrolate de dulce.

In primul rand, trebuie sa stiti ca exista si o explicatie stiintifica pentru care este atat de greu sa renuntam la dulciuri. Mai exact, atunci cand zaharul ajunge in organism, se produce o reactie de stimulare asupra anumitor zone din creier care favorizeaza cresterea nivelului de dopamina, substanta care ne face sa ne simtim atat de bine si sa vrem mai mult din acel produs. Acest mecanism este asemanator cu dependenta de droguri, iar efectele negative nu se rasfrang doar asupra siluetei, ci si asupra sanatatii in general, zaharul putand creste riscul de boli ale rinichilor, afectiuni cardiovasculare, diabet sau chiar cancer.

Exista totusi o raza de speranta, iar Dr. Oz ne dezvaluie patru modalitati simple prin care ne putem vindeca de aceasta dependenta dulce:

       1.Luati suplimente pe baza de crom polinicotinat

Cromul joaca un rol important in reglarea nivelului de zahar din sange si este un important furnizor de energie. Suplimentele pe baza de crom previn fluctuatiile nivelului de glucoza din sange si va „taie” pofta de dulce, ajutandu-va sa va tratati de necesitatea de a manca ceva dulce. Este indicat un consum de 200 mcg de crom pe zi, inaintea meselor, insa cel mai bine este sa consulti un medic in prealabil care poate stabili cu exactitate doza necesara.

       2.Mancati mai multe fructe

Prin adaugarea in dieta a fructelor cu gust dulce, precum fructele uscate si cele proaspete, puteti pacali in asa fel papilele gustative incat creierul va primi aceasta informatie ca pe o recompensa, drept pentru care nu veti mai resimti pofta de dulce. Puteti combina in fel si chip fructele cu sandvisurile lejere, de exemplu: un sandvis de curcan merge bine cu o lingurita de gem natural de afine; un mango se completeaza perfect cu un grill de pui, iar o mana de stafide amestecata in orez este perfecta pentru a satisface atat foamea, cat si pofta de dulce.

       3.Regula de baza: jumatate-jumatate

Daca sunteti constienti de faptul ca majoritatea cantitatii de zahar provine din consumul de bauturi carbogazoase, atunci regula jumatate-jumatate se aplica in felul urmator: la o jumatate de pahar de suc, adaugati inca o jumatate de pahar, de aceasta data de apa cu un comprimat efervescent de indulcitor natural. Astfel, se va reduce la jumatate aportul de zahar, iar repetand aceasta metoda constant veti scapa si de pofta de dulce si de kilogramele in plus.

        4.Un desert sanatos: unt de arahide cu ciocolata neagra

Acest duo savuros poate satisfice chiar si cele mai exigente gusturi. Cum preparam acest minunat desert? Simplu: topim cateva bucatele de ciocolata neagra (cu cat mai multa cacao, cu atat mai bine) si le amestecam cu continutul unui borcan de unt de arahide organic. Se pastreaza in frigider pentru racire si pentru combinarea aromelor si se serveste cate o lingurita de fiecare data cand ne „pocneste” pofta de dulce. Tineti cont ca o lingurita din aceasta minunatie contine doar 4.5 g de zahar, in comparatie cu o negresa care contine peste 30 g de zahar.

Paula Rotaru

Sursa: www.oprah.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.