Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Ponturi pentru stimularea imunitatii

2 iulie 2018
Share

Sanatatea este cea mai de pret, insa uneori devenim neglijenti in ceea ce priveste propriul organism, ignorand si cele mai elementare reguli ale unei vieti echilibrate. Fiecare dintre noi are un sistem de aparare propriu, care lupta in fiecare secunda pentru a restabili armonia si starea de bine a organismului.

Fumatul, poluarea, alimentatia, stilul de viata haotic si expunerea zilnica la diferite microorganisme pot slabi mecanismele de aparare a organismului, acest lucru insemnand aparitia diferitelor afectiuni. In cazul in care va confruntati cu senzatia de oboseala cronica, in ciuda unui program de odihna normal, cu uscaciunea tegumentara, variatii ale greutatii intr-o perioada scurta de timp, insomnii si raceli frecvente, atunci este momentul sa incepeti un program de fortifiere a sistemelor de aparare a organismului. In cele ce urmeaza, va prezentam trei metode ce au drept scop restabilirea echilibrelor celulare si, implicit, stimularea imunitatii.

  • Vitamina D, aliatul unui organism sanatos

Este bine cunoscut rolul vitaminei D in cadrul metabolismului fosfocalcic si, astfel, in intarirea sistemului osos, insa putini stiu ca aceasta vitamina joaca un rol extrem de important in prevenirea aparitiei gripei si chiar a cancerului. In mod normal, in urma expunerii la soare, este produsa suficienta vitamina D in organism.

Din pacate, clima din tara noastra nu permite, pe parcursul lunilor de iarna, producerea unei cantitati suficiente de vitamina D, fiind necesara o alimentatie bogata in aceasta vitamina, dar si administrarea de suplimente. Studii recente au demonstrat ca persoanele care iau suplimente de vitamina D racesc mai putin si sunt protejate impotriva infectiilor bacteriene si virale.

  • Coenzima Q10, antioxidantul-minune

Poluarea, obiceiurile nesanatoase (fumat, alcool in exces), aditivii alimentari periculosi si radiatiile ultraviolete fac parte din factorii externi la care suntem supusi zilnic si care declanseaza un stres oxidativ asupra celulelor din organism. In urma acestui fenomen, sistemul imunitar nu mai este capabil sa lupte, rezultatul fiind aparitia afectiunilor cardiovasculare, a infectiilor si a cancerului. De retinut ca productia de Q10 este stimulata de aportul de seleniu. Cele mai bune surse naturale de Q10 sunt carnea rosie, pestele, organele de animale si ouale. Chiar si asa, avand in vedere ca necesarul zilnic este de aproximativ 30 mg pe zi, dupa varsta de 30 de ani este recomandata administrarea acesteia sub forma capsulelor uleioase.

Una dintre cele mai valoroase substante cu proprietati antioxidante este coenzima Q10, produsa de organism in cantitate suficienta pana la varsta de 30 de ani, dupa care nivelul ei scade, fiind necesara suplimentarea acesteia. Numeroase studii au aratat ca persoanele care iau suplimente de coenzima Q10 au un risc mai mic de a face cancer (in special cel de san, prostata, plamani si colon).

  • Probioticele, bacteriile „prietenoase”

La nivelul tractului digestiv exista o serie de bacterii „bune”, care nu pun cu nimic in pericol sanatatea si care constituie microflora intestinala. Aceasta flora naturala intestinala ne protejeaza impotriva infectiilor, impiedicand dezvoltarea si multiplicarea bacteriilor daunatoare. De asemenea, probioticele intaresc sistemul imunitar, fiind in linia intai cand vine vorba de lupta impotriva cancerului, prevenind, totodata, toxiinfectiile si alergiile alimentare.

Trebuie avut in vedere ca tratamentele antibiotice si anticonceptionalele pot distruge flora microbiana normala, fiind necesara suplimentarea acestora cu ajutorul alimentatiei (iaurt, kefir, muraturi) sau prin administrarea de probiotice sub forma de tablete masticabile, capsule sau solutii cu diverse concentratii.

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.