Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Trucuri pentru a suporta mai usor caldura

25 iunie 2012
Share

Vara a venit nu doar cu haine subtiri, iesiri la terase si weekenduri la strand, ci si cu temperaturi foarte mari, uneori chiar insuportabile. Din acest motiv, trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi cu ajutorul carora vom reusi sa suportam mai usor caldura.

Pentru a intelege efectele temperaturilor ridicate asupra organismului, trebuie explicate modificarile care se produc odata cu expunerea la caldura. Astfel, cand temperatura exterioara creste, organismul este obligat sa „munceasca” suplimentar pentru a-si mentine propria temperatura in limitele normale. Acest proces implica eliminarea caldurii suplimentare la nivelul pielii prin transpiratie. De asemenea, caldura are efecte asupra vaselor, ducand la dilatarea acestora si ajutand la eliminarea unei cantitati mai mari de caldura prin intermediul sangelui ce ajunge la tegumente.

  • Evitati expunerea excesiva la soare

In primul rand, nu trebuie sa va expuneti timp indelungat la soare. Este bine sa evitati, pe cat posibil, sa iesiti afara in intervalul orar 10:00-18:00. Totusi, daca apar situatii neprevazute ce nu pot fi amanate, trebuie sa alegeti intotdeauna trotuarul cu umbra, diferenta de temperatura intre acesta si cel cu soare fiind foarte mare. Pentru copii, batrani si persoanele cardiace, aceasta masura de precautie este esentiala, fiindca ei sunt mult mai sensibili.

  • Purtati haine lejere

Este recomandat sa purtati imbracaminte lejera, in niciun caz stramta. Ideal este ca vestimentatia sa aiba culori deschise, sa fie din in sau bumbac si accesorizata cu palariuta sau umbrela. Nu purtati haine din materiale sintetice, deoarece irita pielea, mai ales in cazul persoanelor cu pielea uscata.

  • Curentii de aer, un real ajutor

Nu trebuie sa uitati de clasicele evantaie, dar nici de curentii de aer din incaperi (ventilatoare, aparate de aer conditionat). Atentie insa: diferenta de temperatura interior-exterior nu trebuie sa depaseasca sub nicio forma 10˚ Celsius, iar aerul nu trebuie sa bata direct spre persoanele din incapere. Jaluzelele si draperiile pot regla si ele temperatura.

  • Hidratati-va corespunzator

Pentru a suporta mai usor caldura, este nevoie si de o hidratare corecta. Daca in sezonul rece cantitatea recomandata este de 2 litri de lichide pe zi, vara aportul de lichide poate fi suplimentat pana la 4 litri. De preferat ca apa sa fie bauta la temperatura camerei, iar ceaiurile sa fie caldute, eventual indulcite cu miere. Acestea hidrateaza organismul, potolesc setea si diminueaza senzatia de caldura mai eficient decat orice bautura racoritoare pe baza de chimicale, acidulata si foarte rece. Se recomanda si apa din fructe si legume sau consumul acestora ca atare. Apa si sarurile pe care le contin salata verde, de exemplu, sau fructele (pepene, cirese etc.) ajuta organismul sa suporte caldura, scazand si senzatia de oboseala, una dintre caracteristicile zilelor caniculare.

  • Folositi creme fotoprotectoare

Un consum substantial de legume si fructe bogate in beta-caroten confera rezistenta pielii, dar nu si in cazurile expunerii prelungite la soare. In aceste conditii, cremele pentru protectie solara trebuie sa vina in ajutorul  alimentatiei. Acestea sunt indicate nu numai la plaja, ci si in situatiile care impun deplasarile sau statul prelungit la soare.

Evitati efortul fizic sustinut in zilele caniculare, iar daca programul va permite, o ora de odihna, mai ales dupa masa de pranz, este bine-venita. De asemenea, va puteti racori si cu dusuri, dar cu apa calduta.

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Laurentiu Luca,

Directorul Centrului Medical PULS

Telefon salvare: 021/9733

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.