Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Top 3 cauze ale durerilor de cap

1 februarie 2012
Share

Statistic vorbind, majoritatea persoanelor au suferit cel putin o data in viata de cefalee (durere de cap), lucru ce face ca aceasta problema medicala sa fie unul dintre motivele principale pentru care sunt solicitati medicii.

De cele mai multe ori, banala durere de cap nu presupune existenta unei afectiuni grave, insa este de datoria fiecarui medic sa fie vigilent in momentul in care are de-a face cu o persoana care sufera de dureri de cap cu aparitie frecventa.

1. Stresul, cauza majora a durerilor de cap

Toti ne confruntam cu situatii tensionate, fie ca este vorba de activitatea profesionala, fie ca este vorba de viata personala. Pentru multi, stresul zilnic, care poate imbraca mai multe forme – anxietate, emotii puternice, suparari repetate – reprezinta un factor declansator al durerilor de cap. Acestea se prezinta sub forma unei senzatii de constrictie sau apasare, cu localizare la nivelul cefei, fruntii sau tamplelor, de intensitate medie catre severa.

Combinatia stres-insomnie duce la dureri severe de cap

Durerea de cap este cu atat mai severa si mai rebela la tratamentul analgezic cu cat, pe langa stresul cauzator, se asociaza si lipsa somnului. Mecanismul prin care stresul produce aparitia durerilor de cap presupune, pe de o parte, eliberarea de substante chimice la nivel cerebral care produc vaso-spasm, iar pe de alta parte, contractura musculaturii faciale si a gatului. 

2. Tratamentul sinuzitei va poate scapa si de cefalee

Sinuzita sau infectia localizata la nivelul sinusurilor este una dintre cele mai comune cauze ale durerilor atroce de cap. Sinusurile sunt cavitati pline cu aer, localizate la nivelul obrajilor, fruntii si radacinii nasului. In cazul in care mecanismele de aparare de la nivelul sinusurilor sunt deficitare, bacteriile pot prolifera la acest nivel, dand nastere sinuzitei.

Durerea de cap in sinuzita se intensifica odata cu modificarea pozitiei

Aceasta este acompaniata de durere de cap cu diverse localizari, in functie de sinusul afectat (durere la nivelul osaturii obrajilor, durere la nivelul radacinii nasului si a unghiului intern al ochilor sau la nivelul fruntii). O caracteristica a durerii de cap in sinuzita este faptul ca aceasta este amplificata de schimbarea pozitiei capului. Tabloul clinic caracteristic sinuzitei mai cuprinde, pe langa durere de cap, hipersecretie nazala si febra.

3. Oscilatiile de tensiune arteriala pot provoca dureri de cap

Atat hipertensiunea, cat si hipotensiunea arteriala sunt factori declansatori in ceea ce priveste durerile de cap. Se stie ca hipertensiunea arteriala este o afectiune silentioasa, care nu se asociaza cu un tablou clinic specific. Persoanele care se trezesc frecvent cu durere de cap dimineata, cu localizare in special la nivelul cefei, ar fi bine sa isi masoare tensiunea arteriala si sa se adreseze medicului curant in cazul in care valorile sunt crescute. De asemenea, o scadere brusca a tensiunii arteriale poate duce la durere de cap, ameteala, chiar lesin (sangele nu mai ajunge la creier).

Sfaturi prin care puteti ameliora si preveni durerile de cap

  • Durerile de cap pot fi prevenite cu ajutorul unui regim de viata echilibrat. Evitarea stresului (pe cat posibil), odihna de 8 ore/noapte si mesele regulate pot tine la distanta episoadele de cefalee;
  • Consumati cat mai multe lamai, deoarece s-a dovedit ca acest fruct (consumat ca atare sau sub forma de limonada) calmeaza suparatoarea durere de cap;
  • Evitati variatiile bruste de temperatura;
  • In cazul in care durerile de cap se repeta saptamanal, consultati medicul pentru a descoperi cauza exacta si pentru a beneficia de un tratament tintit. Nu faceti abuz de analgezice!

Dr. Alin Popescu,

Medic primar medicina sportiva,

[email protected]

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.