Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Din ce cauza apar tulburarile de somn?

11 aprilie 2011
Share

Insomnia este destul de frecvent intalnita in patologie, fiind asociata cu mai multi factori care o determina. Astfel, se poate asocia cu depresia si anxietatea, avand doua forme: insomnia de adormire si insomnia de trezire.

De multe ori insa, insomnia nu se afla in legatura cu niciuna dintre aceste conditii, putand aparea din cauza altor probleme de sanatate existente.

Depresia, menopauza, diabetul zaharat, responsabile de aparitia insomniei

Tulburarile de somn pot fi provocate de factori hormonali, emotionali sau fizici, practic de orice boala, de la astm la depresie si menopauza. Cele mai comune probleme de sanatate care pot determina aparitia tulburarilor de somn sunt:

  • Depresia. Cercetarile efectuate arata ca 90% dintre cei cu depresie prezinta si tulburari de somn. In depresia usoara, simptomul predominant este reprezentat de insomnia de trezire. Persoana respectiva se trezeste prea devreme si nu mai poate adormi. Un alt tip de insomnie este cea de adormire. Alte probleme legate de somn includ dificultatea de a adormi, asa cum se intampla in anxietate, cand persoana nu se poate relaxa, deci nu poate adormi.
  • Menopauza. Conform Fundatiei Nationale a Somnului din SUA, 61% dintre femeile aflate la menopauza prezinta tulburari de somn. O cauza posibila ar putea fi scaderea nivelului de progesteron, cunoscut fiind faptul ca acesta este un hormon care ajuta la inducerea somnului. Tulburarile de somn resimtite in menopauza pot aparea si din cauza diminuarii nivelului de hormoni estrogeni care determina aparitia bufeurilor si a transpiratiei excesive. Toate acestea afecteaza calitatea somnului. 
  • Diabetul zaharat. Persoanele cu diabet zaharat pot prezenta tulburari de somn, provocate de fluctuatiile nivelului de zahar din sange, a transpiratiei nocturne si a nevoii frecvente de a urina in timpul noptii. De asemenea, un studiu efectuat pe 1.741 de adulti care au dormit mai putin de 6 ore pe zi a aratat ca acestia au un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat tip II decat cei care dorm mai multe ore pe zi. 
  • Patologia degenerativa si musculara. Acestea reprezinta o posibila cauza a aparitiei tulburarilor de somn. Pacientii cu artroza sunt predispusi la insomnie, deoarece se trezesc adesea din cauza durerii intense si a faptului ca trebuie sa isi schimbe pozitia. Persoanele cu fibromialgie care prezinta dureri musculare, de ligamente si tendoane sufera de asemenea de insomnii, dar si de oboseala acuta a doua zi. 
  • Bolile cardiovasculare. Dintre bolile cardiovasculare, boala arterelor coronare si insuficienta cardiaca congestiva pot fi asociate cu tulburarile de somn. In boala arterelor coronare, fluctuatiile din ritmul circadian pot cauza durere in piept, batai neregulate ale inimii, chiar atac de cord in timpul somnului. Insuficienta cardiaca congestiva se asociaza de obicei cu o tulburare in respiratie, numita dispnee (ortopnee), care se agraveaza in pozitia intins, determinand astfel tulburari ale somnului. In acest caz, se recomanda pacientului sa doarma pe doua sau trei perne. 
  • Astmul bronsic. Persoanele care sufera de astm bronsic resimt frecvent tulburari de somn, din cauza dificultatilor respiratorii asociate cu tuse, constrictia cailor aeriene, care se accentueaza mai ales in timpul noptii. Totodata, unele medicamente pentru astm pot duce la insomnie sau intreruperea somnului.
  • Refluxul gastro-esofagian. Refluxul sucului gastric acid din stomac in esofag determina iritatia esofagului si o senzatie de arsura la nivelul acestuia, ceea ce poate duce la dificultate in a adormi si la intreruperea cursului firesc al somnului. De cele mai multe ori, in momentul in care persoana se intinde in pat, simptomele se inrautatesc.
  • Tulburarile alimentare. Din cauza malnutritiei asociate anorexiei, aceasta poate determina tulburari de somn care duc la oboseala in timpul zilei. Cercetarile arata ca persoanele anorexice nu dorm suficient comparativ cu cele normoponderale. Bulimia este deseori caracterizata prin alimentatia excesiva, mai ales in timpul noptii, ceea ce duce la insomnie.
  • Afectiunile tiroidiene. O glanda tiroida foarte activa (hipertiroidie) poate afecta calitatea somnului, deoarece apar transpiratiile nocturne. Pe de alta parte, o glanda tiroida mai putin activa (hipotiroidie) provoaca somnolenta in timpul zilei.

Tulburarile de somn pot fi provocate de factori hormonali, emotionali sau fizici, practic de orice boala, de la astm la depresie si menopauza. Prin tratamentul corespunzator al acestor afectiuni se pot rezolva si problemele de somn.

Dr. Alin Popescu,

Specialist medicina sportiva,

[email protected]

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.