Revista care te menține sănătos

Seniori

Sfaturi pentru pastrarea masei musculare

31 august 2017
Share
Sfaturi pentru pastrarea masei musculare

Un stil de viata sanatos este important indiferent de varsta. Odata cu trecerea anilor, apar provocari noi. Printre acestea, pierderea masei musculare si scaderea rezistentei fizice. Putem face ceva in aceasta situatie sau ne impacam cu gandul ca am imbatranit?

V-ati gandit vreodata cum ar fi sa vi se para o povara plimbarea in parc sau urcatul scarilor? Ei bine, odata cu trecerea anilor, aceste scenarii devin realitate din cauza pierderii masei musculare, ceea ce duce la o scadere a rezistentei fizice. Dar, cu antrenament ar putea fi combatute sau, cel putin, tinute sub control. Potrivit expertilor, antrenamentele de forta si rezistenta progresiva va pot ajuta la contracararea pierderii musculare pe care multi oameni o accepta ca pe o parte fireasca a trecerii timpului. Asadar, iata inca un argument in favoarea miscarii.

Exercitii cu rezultate foarte bune

Pentru a ne pastra rezistenta si masa musculara, potrivit expertilor, cea mai buna metoda este cea a eforturilor progresive. Metoda se refera la repetarea succesiva a unor exercitii a caror intensitate creste mereu. Sunt foarte bune exercitiile cu greutati (libere sau aparate), benzi elastice sau greutatea propriului corp (flotari, genuflexiuni etc.). Mai mult, datorita acestor antrenamente scade riscul de boli de inima, de cancer de colon, diabet, obezitate, osteoporoza, osteoartrita, dureri lombare si depresie.

Sfaturi pentru pastrarea masei musculare

Ghid practic

Atentie! Daca aveti tensiune arteriala mare, boli cardiovasculare, artrita sau o alta afectiune, discutati cu medicul inainte de a incepe un program de antrenament de forta si rezistenta progresiva. De asemenea, ar fi bine sa:

  • Va informati cat mai bine despre tehnica corecta de exersare cu greutati libere sau aparate. Pentru asta va puteti adresa unui antrenor de la o sala de forta sau un centru de fitness.
  • Faceti antrenamentele de rezistenta progresiva de doua-trei ori pe saptamana, dar in niciun caz doua zile la rand.
  • Lucrati toate grupele majore de muschi. Exercitiile sa fie suficient de intense incat dupa 8 sau 12 repetari sa fiti obositi. Atunci cand simtiti ca va este din ce in ce mai usor, puteti creste gradul de dificultate. De exemplu, cresteti sarcina greutatilor pe care le ridicati; adaugati un set nou de repetari sau o a treia zi de antrenament, saptamanal.

Daca aveti ameteli, respirati greu sau aveti o senzatie de disconfort sau dureri ascutite in piept, in muschi sau articulatii, opriti antrenamentul!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.