Revista care te menține sănătos

Seniori

Schimbari care se produc in organism cand imbatranim

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
31 august 2017
Share
Schimbari care se produc in organism cand imbatranim

Pe masura ce inainteaza in varsta, oamenii acumuleaza un nivel crescut de informatii. Inteligenta „cristalizata”, asa cum i se spune, consta in utilizarea informatiilor acumulate in creier in urma invataturii. Acest tip de inteligenta incepe sa scada dupa varsta de 70 de ani.

Sa vedem ce alte schimbari se produc pe masura ce anii trec.

Scaderea simtului gustativ si olfactiv

Varsta, medicamentele, bolile (viroze, gripa, afectiuni gingivale) si alergiile pot afecta gustul si mirosul. Acest lucru are o influenta si asupra regimului alimentar si, implicit, a starii de sanatate. Daca simtiti ca mancarea nu este suficient de condimentata, incercati sa folositi rozmarin, cimbru, usturoi, ceapa, ardei, mustar sau ulei de masline pentru un plus de savoare. Evitati sa folositi sare in exces.

Pilozitate nedorita

Un alt efect nedorit al inaintarii in varsta este caderea parului. Insa multe persoane se confrunta si cu cresterea acestuia in cele mai neobisnuite zone. In cazul barbatilor, parul poate creste des in nas si urechi. La femei, cel mai frecvent se observa cresterea unor fire de par scurte pe barbie. Aceasta modificare a ritmului de crestere a parului in zone mai putin obisnuite poate aparea ca urmare unor dereglari hormonale.

Modificarea orelor de somn

Programul de somn se poate schimba odata cu varsta. Astfel, veti merge mai devreme la somn si va veti trezi dimineata mai devreme. Rezultatele unui studiu arata ca persoanele peste 65 de ani se trezesc in cursul noptii. Cu toate acestea, au un somn linistit.

Aveti migrene? Iata ce le declanseaza

Migrenele

Odata ce ati implinit 70 de ani si ati suferit de migrene, exista putine sanse ca acestea sa mai apara. Aproximativ 10% dintre femei si 5% dintre barbati mai prezinta migrene dupa aceasta varsta. Cu toate acestea, este posibil ca durerea de cap sa dispara, insa pot aparea tulburari vizuale sau senzoriale.

Schimbari care se produc in organism cand imbatranim

Riscul crescut de caderi

Persoanele varstnice au o teama de caderi si de posibile fracturi osoase. Datele unui studiu au aratat ca aproximativ o treime dintre persoanele varstnice se tem de caderi. Trebui sa retineti ca acestea reprezinta principala cauza de aparitie a fracturilor si a dizabilitatii.

9 moduri prin care puteti evita fracturile osteoporotice

Scaderea in inaltime

Reducerea spatiilor intervertebrale si varsta determina scaderea in inaltime cu cel putin 1 centimetru. Femeile diagnosticate cu osteoporoza pot prezenta o scadere a inaltimii cu pana la 5 cm.

Buna dispozitie

Nu toate persoanele varstnice sunt morocanoase. Persoanele peste 60 de ani sunt fericite si mai putin predispuse la nervozitate. Acest lucru a atras atentia cercetatorilor, care incearca sa explice acest fenomen. O posibila explicatie ar putea fi ca seniorii au un control bun asupra emotiilor si isi doresc sa isi imbunatateasca viata.

Tulburarile de memorie

Persoanele in varsta prezinta tulburari de memorie. Astfel, memorarea unor cuvinte sau texte noi, amintirea unor evenimente sau detalii poate fi dificila. Specialistii afirma ca aceste simptome nu trebuie sa va ingrijoreze, insa trebuie sa mergeti periodic la medic pentru a putea exclude o posibila cauza patologica (dementa, boala Alzheimer).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.