Revista care te menține sănătos

Seniori

Menopauza si insomnia. Cum afecteaza hormonii si bufeurile somnul

1 octombrie 2015
Share

Multe dintre femeile aflate la premenopauza (tranzitia catre menopauza) si menopauza sufera de tulburari de somn. Acesta poate fi afectat de mai multi factori, precum schimbarile hormonale si cele ale stilului de viata.

Este important sa identificati factorii care duc la insomnie, pentru a gasi calea cea mai buna pentru un somn odihnitor. Odihna este esentiala, intrucat favorizeaza functionarea normala a intregului organism, pe cand lipsa acesteia duce la tulburari sau ingreunari ale activitatilor zilnice. Premenopauza poate dura intre 3 si 10 ani. Unele femei care sufera de insomnie in aceasta perioada invata cum sa gestioneze situatia si cum sa-si ajusteze viata in functie de aceasta. De asemenea, trebuie identificati factorii de stres care va pot tulbura somnul si eliminati sau macar ameliorati.

Cum este somnul influentat de aceste transformari?

In premenopauza, menopauza si postmenopauza pot exista mai multi factori care duc la insomnie. Iata care sunt:

  • Schimbarile hormonale

Odata cu aceasta perioada de schimbari hormonale, in organismul femeii pot aparea sau se pot agrava si unele afectiuni la care organismul respectiv este predispus: hipertensiune arteriala, obezitate, nevroza etc. In timpul tranzitiei premenopauza-menopauza, functia ovarelor descreste, astfel incat si secretia de estrogen si progesteron descreste. Nivelul scazut al acestor hormoni duce la incapacitatea de a adormi. De asemenea, variatiile de estrogen va pot face mai susceptibila la intreruperea somnului in urma expunerii la anumiti factori stresanti din mediul inconjurator.

  • Bufeurile

Bufeurile sau valurile de caldura pot impiedica somnul. Acestea produc transpiratie si o schimbare de temperatura, ce duc la scaderea nivelului de confort si la un somn intrerupt. Din pacate, este necesar mai mult timp pentru ca nivelul de adrenalina sa scada, iar dumneavoastra sa puteti adormi din nou.

  • Depresia si schimbarile de dispozitie

Aproximativ 20% dintre persoanele aflate la menopauza pot suferi de depresie. Nivelul scazut de estrogen si alti factori de stres din viata de zi cu zi reprezinta cauze importante ce duc la depresie si schimbari de dispozitie.

  • Problemele sociale

Pe langa schimbarile hormonale prezente in menopauza, apar si schimbarile sociale. In aceasta etapa a varstei, copiii se pot muta la casele lor, se apropie timpul pentru pensionare, va puteti muta intr-o casa mai mica sau, pur si simplu, treceti printr-o criza de varsta, generata de o noua etapa a vietii. Toate aceste probleme pot interfera cu abilitatea de a dormi.

decupat secundara - menopauza si insomniaCum identificam insomnia legata de menopauza?

Exista mai multi factori de stres ce pot fi controlati (precum rutina de somn) si unii ce nu pot fi controlati (precum cei hormonali, fara tratament). Daca va faceti o rutina de somn si o respectati in fiecare seara, exista multe sanse sa depasiti bufeurile si alte obstacole ce intervin in mod natural in calea unui somn odihnitor. Femeile aflate la premenopauza, menopauza si postmenopauza trebuie sa fie consecvente cu ora la care se trezesc si sa-si ofere timp pentru a adormi. Planificati o rutina zilnica si indepartati factorii de stres din mediul inconjurator, astfel:

  • Inlaturati sursele puternice de lumina si mentineti linistea in dormitor;
  • Mentineti o temperatura scazuta in camera in care dormiti;
  • Renuntati la tutun si alcool, intrucat sunt excitante nervoase.

Daca observati ca simptomele premenopauzei va impiedica sa dormiti sau va tulbura somnul in fiecare noapte, chiar si dupa stabilirea acestei rutine, este recomandat sa faceti o vizita ginecologului sau medicului de familie.

Atat timp cat schimbarile hormonale si ale stilului de viata joaca un rol important, este recomandat sa observati cu atentie modul in care somnul este influentat de acestea in perioada de tranzitie catre menopauza.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.