Revista care te menține sănătos

Seniori

Sunt seniorii mai afectati de bolile alergice?

5 mai 2015
Share

Primavara si toamna reprezinta doua perioade dificile pentru cei care sufera de diverse alergii. Prezenta alergenilor, la care se adauga aerisirea deficitara a locuintei, incalzirea sau racirea incaperii cu ajutorul aerului conditionat (favorizeaza proliferarea microorganismelor, in special a acarienilor) sunt doar cateva dintre motivele pentru care alergiile se reactiveaza.

De asemenea, modificarea alimentatiei este si ea raspunzatoare, uneori, de aparitia reactiilor alergice sezoniere. De cele mai multe ori, reactiile alergice se manifesta la nivel cutanat si al mucoaselor, insa se poate ajunge pana la reactii extrem de grave ale sistemului respirator: socul anafilactic – reactie ce poate pune viata in pericol. Cele mai comune manifestari ale alergiilor de primavara/toamna sunt: mancarimile, eruptiile cutanate, jena respiratorie, inrosirea ochilor si nasului, crampele abdominale, tulburarile tranzitului intestinal, hipotensiunea arteriala, paloarea. Va prezentam cateva dintre complicatiile alergiilor la varstnici.

Varstnicii sunt o categorie la risc

Din pacate, cei mai multi dintre varstnici se confrunta cu o sumedenie de afectiuni, printre care cele mai redutabile sunt bolile cardiovasculare. Hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca si boala cardiaca ischemica sunt doar cateva dintre problemele de sanatate care dau batai de cap celor peste 60-65 de ani. Orice posibil factor care ar acutiza o astfel de problema de sanatate poate pune viata acestora in pericol. Cu alte cuvinte, terenul alergic este o reala problema, ce necesita o atenta urmarire medicala. Nu de putine ori, ingreuneaza conduita terapeutica in cazul seniorilor.

Practic, aproape orice substanta din mediu poate fi factor declansator daca predispozitia exista. Acesti factori pot intra in contact cu organismul astfel: pe calea aerului, prin inhalare; prin contact fizic, determinand o reactie alergica locala (latex, cosmetice, fibre sintetice, diferite metale – nichel, medicamente, veninuri de animale si insecte, aditivi alimentari etc.); prin ingestie (medicamente, produse lactate, oua, peste, scoici, ciocolata, nuci, arahide, grau, ciuperci, soia etc.).

Tipuri de alergii care creeaza probleme

Alergiile si intolerantele alimentare pot duce la situatii amenintatoare de viata, fie din cauza aparitiei socului anafilactic, fie ca urmare a deshidratarii severe, secundar varsaturilor, lucru ce poate decompensa un pacient in varsta. De asemenea, alergiile medicamentoase pot ingreuna sarcina unui medic atunci cand vine vorba de tratarea unui pacient varstnic. Orice infectie in cazul unui astfel de pacient cu teren plurialergic (alergie la antibiotice, de exemplu) poate fi fatala. In alta ordine de idei, exista pacienti care necesita efectuarea investigatiilor imagistice (tomografie computerizata sau rezonanta magnetica – RMN) cu substanta de contrast. Nu putini sunt cei care prezinta alergie la astfel de substante, iar pacientii in varsta care necesita de urgenta o investigatie de acest tip pot pierde timp pretios.

alergii-seniori-2Sfaturi pentru a evita crizele alergice la varstnici

Pentru a preveni o cascada de evenimente nefaste la aceasta categorie la risc, este importanta, in primul rand, cunoasterea cu precizie a alergenului (aliment, medicament, praf etc.). Persoanele in varsta trebuie sa aiba o conduita igieno-dietetica extrem de riguroasa si un stil de viata cat mai ordonat pentru a preintampina aparitia unei crize alergice. Trebuie inteles ca o banala alergie acutizata la un pacient cu o patologie cardiaca preexistenta poate duce la complicatii severe, chiar la deces. Totodata, este recomandata vizita cu regularitate la medicul alergolog pentru prescrierea tratamentului antihistaminic si pentru evaluarea cat mai completa a acestor pacienti.

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.