Revista care te menține sănătos

Seniori

9 secrete pentru o imbatranire frumoasa

29 octombrie 2014
Share

Inaintarea in varsta poate avea un impact negativ asupra multora dintre noi, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere psihic. Insa, exista cateva secrete care ne pot ajuta sa ne mentinem frumusetea si starea fizica intr-o forma foarte buna, chiar si la o varsta mai inaintata.

 

1. Consumati grasimi sanatoase

Probabil ca stiti deja ca grasimile saturate au o influenta negativa asupra arterelor si inimii dumneavoastra. Insa, acestea va pot degrada si puterea de concentrare si memoria. Desi, incercati sa consumati cat mai putina carne rosie, unt si alte alimente bogate in grasimi saturate. In locul acestora, introduceti in alimentatie pestele gras si grasimi din plante, precum cele din nuci si din semnintele de in.

 

2. Umpleti-va golul sufletesc

Daca aveti copii si acestia s-au mutat deja la casele lor, iar casa dumneavoastra pare goala, ganditi-va la adoptarea unui animal domestic. Persoanele care au caini si pisici par ca au un nivel al colesterolului mai scazut si un risc mai mic de boala cardiovasculara.

 

3. Protejati-va articulatiile

Inaintarea in varsta nu trebuie sa va faca sa renuntati la alergarea de dimineata. Unele persoane cred ca alergatul fac rau genunchilor. Ultimele studii au demonstrat ca acesta le intareste chiar. Insa, daca aveti deja artrita sau articulatii afectate, este recomandat sa alegeti plimbarile sau ciclismul.

 

4. Continuati sa invatati

Surprindeti-va. In loc sa ramaneti axat pe lucrurile ce sunt familiare si confortabile, cautati noi experiente. Evitati locurile in care mergeti zilnic. Faceti-va noi prieteni. Invatati o limba straina sau sa cantati la un instrument. Experientele noi vor crea noi carari in creier si va vor mentine mintea sanatoasa pe masura ce inaintati in varsta. De asemenea, acestea va vor mari orizontul optiunilor ce va ajuta sa gasiti fericire si implinire.

 

5. Reduceti cantitatea de sodium

Tensiunea arteriala tinde sa creasca pe masura ce imbatranim. Atat timp cat sodiul o poate aduce la valori crescute, scadeti cantitatea de sare din dieta. Cele mai nocive alimente bogate in sare sunt semipreparatele si cele ambalate.

 

6. Reduceti riscul de aparitie a bolii Alzheimer

Un studiu a demonstrat ca exercitiile regulate la varsta medie scad cu 39% riscul de alterare a memoriei si a gandirii. Exercitiile cresc fluxul sanguin in creier si ajuta la regenerarea celulelor creierului. Chiar si doar 30 de minute pe zi de plimbare, cliclism sau gradinarit va pot aduce un beneficiu creierului dumneavoastra.

 

7. Un nou inceput – schimbarea stilului de viata

Probabil ca nu ati avut cele mai sanatoase obiceiuri la 30 si 40 de ani. Insa este in regula, pentru ca puteti incepe sa faceti niste schimbari chiar acum. Schimbarea stilului de viata la 60 de ani si dupa (practicarea exercitiilor fizice si o dieta echilibrata) poate aduce multe beneficii. In acest fel, va puteti reduce riscul de afectiuni cardiovasculare, cancer si fracturi osoase.

 

8. Socializati

Petreceti mai mult timp impreuna cu familia si prieteni. Studiile au demonstrat ca persoanele foarte sociale au o gandire mai buna si un risc mai scazut de tulburari de memorie, pe masura ce inainteaza in varsta. Sau incercati sa fiti voluntar. Voluntariatul este asociat cu un risc mai mic de boala cardiovasculara si cu longevitatea.

 

9. Mentineti frumusetea pielii

9 secrete pentru o imbatranire frumoasaVreti ca pielea dumneavoastra sa invinga trecerea anilor? Folositi protectie solara zilnic. Un studiu efectuat in 2013 a demonstrat ca utilizarea produselor cu factor de protectie previne aparitia ridurilor. Si nu este prea tarziu: chiar si persoanele care nu au inceput sa foloseasca acest tip de produse pana la varsta a doua tot vor beneficia acum daca incep. Optati pentru SPF 30 sau mai mare.

 

Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.